Markku Joutsen

Ajattomuus, Bromoil-uniikkivedoksia

22
.
7
.–
8.8.2020
Kellarigalleria

Markku Joutsenen näyttely siirtyi koronavirusepidemian vuoksi keväältä heinäkuuhun. Heinäkuussa tiili- ja kellarigalleriaan rakentuvaan näyttelyyn mukaan tulee myös uusia kuvia, kuten tässä ohessa nähtävä "Niityllä tuulee".

KATSO VIRTUAALIKIERROS TÄSTÄ!

Markku Joutsenen uniikit bromiöljyvedokset ovat

Valokuvia maalauksen asussa

Laterna Magicassa näyttely ”Ajattomuus” esittelee Markku Joutsenen uniikkeja bromiöljyvedoksia. Ne johdattavat katsojansa ajasta ja paikasta riippumattomaan maailmaan valokuvien ja maalausten rajapinnalle. 

Markku Joutsenen uudessa näyttelyssä henkii mennyt maailma, vaikka originaalikuvat ovat valtaosin viime vuosilta. Kuvat on otettu vuosina 1993–2019 ja vedokset tehty vuosina 2019 ja 2020. 

”Bromiöljytekniikka tukee kuvakerrontaani, jota olen aina harrastanut töissäni. Vuosia olen ihaillut tällä tekniikalla tehtyjä kuvia. Opettelin. Huomasin, että myös aikaisemmat työni sopivat hyvin tähän tekniikkaan. Innostuin”, Joutsen kuvailee.

”Maailma on täynnä kuvia, värillisiä, voimakkaita. En halua lisätä kuvatulvaa. Kuvaan filmille keskikoolla ja valmistan kuvat hitaalla tekniikalla, jolla kuvia ei synny kuin ”moottoriperällä”. Kehitän filmini pääosin itse ja vedostan kaikki kuvani kotipimiössä. Kuvissa on koko negatiivi, sama kuin etsimestä nähty.”

”Viehätyn kuvista, jotka jättävät tilaa tulkinnoille ja mielikuvitukselle. Bromiöljyteoksilleni on luonteenomaista paikattomuus ja ajattomuus, eräänlainen maalauksellinen vanhanaikaisuus. Digi ei ole mukana prosessissa.”

Markku Joutsen käyttää Suomessa harvinaista bromiöljytekniikkaa. Negatiivista tehdään hopeagelatiinivedos, joka valkaistaan. Kostean vedoksen pinnalle ”töpötetään” öljypohjainen muste telalla tai siveltimellä, jolloin syntyy maalauksellinen, pehmeäpiirtoinen vedos, jota voi vielä muokata siveltimellä. Menetelmä oli suosittu etenkin 1900-luvun alkuvuosikymmenillä.

Valokuvataiteilija Markku Joutsen (s. 1963) on harrastanut kuvausta 15-vuotiaasta lähtien ja työskennellyt myös ammattikuvaajana. Hän toiminut Kuvataidetaloyhdistys Suna ry:n hallituksessa vuodesta 2008, puheenjohtajana 2011–2016. Hänellä on ollut vuodesta 2008 lähtien useita omia näyttelyitä, joista viimeisin, ”Tuntematon rauhanturvaaja”, kertoi rauhanturvaajan arjesta 1990-luvun alun Syyriassa ja kiersi kymmenessä kaupungissa vuosina 2016–2018. 

Valokuvanäyttelyn ”Ajattomuus” avajaiset ovat tiistaina 17.3.2020 klo 17-19 Laterna Magican galleriassa osoitteessa Rauhankatu 7, 00170 Helsinki.

Tutustu teosluetteloon täällä.

Jos olet kiinnostunut hankkimaan näyttelyn teoksia, ota yhteys galleriaan: Eira Sillanpää, eira (a)laterna.net tai p.044 283 1212

Lisätietoja: Markku Joutsen, puh. 040 4199479, markku.joutsen@elisanet.fi