Petra Giacomelli

Heinäkuun yö, kollaasiteoksia, veistoksia ja installaatio

28
.
6
.–
22.7.2023
Tiili- ja kellarigalleria

”Heinäkuun Yö” on puolanjuutalaisen Bruno Schulzin (Drohobyczissa, Itävalta-Unkarissa, nyk. Ukrainassa, 1892–1942 eläneen) samannimisen surrealistisen novellin inspiroima näyttelykokonaisuus.

”Näissä liikkumattomissa tyvenissä, näissä pimeyden lahdelmissa viipyilee vielä öisiltä vaeltajilta jääneitä keskustelunriekaleita, julisteiden tekstien katkelmia, eksyneitä naurutahteja, kuiskausten kaistaleita, joita yön tuulahdus ei ole hajottanut.”

Bruno Schulz, Kanelipuodit ja muita kertomuksia, suomennos Tapani Kärkkäinen, Basam Books 2013

Laterna Magican kellaritilassa nähdään heinäkuun öinä ja päivinä kollaasimaalauksia paperille ja kankaalle, taiteilijakirjoja, mehiläisvahaveistoksia ja installaatio.

Esillä on myös videoteos ”Pakenevia hetkiä”. Sen lähtökohtana on Giacomellin kuvapäiväkirjan 12 kuvaa ja viulisti Leena Tuomisto-Saarikosken niihin improvisaatioiden pohjalta työstämä musiikki. Videoversion on toteuttanut tanssija, koreografi ja videotaiteilija Kazimir Kolesnik.

Petra Giacomelli on Italiassa vuodesta 1983 asunut, Rooman Taideakatemiasta valmistunut suomalainen taiteilija, jonka kuvamaailma kasvaa usein kirjallisista vaikutteista. Hän on toteuttanut mm. E.T.A. Hoffmannin pienoisromaanin ”Kultainen malja” kuvituksen ja siihen liittyneen näyttelyn ja kuvittanut monia Juhani Peltosen tekstejä. Taiteilijakirjat, vanhoihin kiinniliimattuihin kirjoihin toteutetut sanattomat kertomukset ovat olleet Giacomellille ominaisia teoksia jo vuosien ajan.