Juha Laitalainen

Veden äärellä, valokuvia

26
.
5
.–
19.6.2021
Kellarigalleria
Juha Laitalaisen luontokuvista koostuva Veden äärellä -näyttelykokonaisuus rakentuu Laternan kellarigalleriatilaan touko-kesäkuussa 2021.

“Suomalaisen valokuvauksen suuri mestari, luonnon tunnelmien ja Suomen maiseman tallentaja I.K.Inha (1865-1930) löysi aikoinaan Uudellamaalla Karjalohjalla sijaitsevan Heponiemen kauneuden ja halusi rakennuttaa itselleen mökin Puujärven rantaan kirkkaan veden ääreen. Paikkaan,  jossa hän voisi vain muutaman askeleen mökistä astuttuaan loikoilla lähdepohjaisessa järvessä aaltojen kulkiessa kehon yli hiekkapohjalla maatessaan tahi luoda kirjoittaessaan välillä katseensa mökin akkunasta järvenselälle sen eri sään vaihteluita seuraten… 


Olen vieraillut ja yöpynytkin takavuosina usein tässä vieläkin olemassa olevassa maisterin mökissä loikoillen kuulaina kesäpäivinä Inhan tapaan järven rantavedessä sen näkymiäkin taltioiden samankaltaisena kuin yli vuosisata sitten. Ajatelkaapa, vaikka nämäkin puhtaat luontoelämykset ovat yhä koettavissamme, sekään ei tokikaan ole enää itsestäänselvyys.


Meidän on puolustettava luontoamme ja huolehdittava sen elinvoimaisuudesta, niin kauan kuin luonto meillä vielä on! Omassa lintukodossamme elämme veden äärellä pitäen sitä miltei itsestäänselvyytenä. Maamme vesistöjen ääri on meillä vuodenajoista riippumatta paitsi pääosin puhdas niin myös äärettömän kaunis. Näin ei kaikkialla maailmassa suinkaan ole, vaan saasteet ovat tuhonneet veden ja sen äären. Rankkasateet aiheuttavat tuhoisia tulvia ja toisaalla äärimmäinen kuivuus on hävittänyt vesialueen kokonaan. Aasiassa yli miljardia ihmistä koskettava vesipula pahenee koko ajan.

Luonnon kauneutta ylistävien kuvieni kautta toivon meidän antavan arvoa ja myös kantavan huolta omasta elinympäristöstämme. Infrastruktuuria voimme rakentaa yhä uudestaan, mutta hävitettyä luontoa on vaikea, ellei mahdoton ennallistaa. Rakennetussa ympäristössämme kaupunkiluonto voi osin vielä kohtuullisen hyvin, mutta myös sen elinvoimaisuus on taattava tuleville sukupolville!

Näyttelykuvistani moni on ollut vuosien saatossa esillä myös sääkuvina mm. Ylen tv-uutisissa ilmentäen paitsi kulloistakin säätilaa, niin myös luontomme tarjoamia monipuolisia elämyksiä. Veden ääri on ollut minulle aina tärkeä elämääni liittyvä elementti. Tälläkin hetkellä työhuoneeni sekä kuvausstudioni sijaitsee Hietsun Paviljongissa Hietaniemen uimarannan kupeessa Töölössä ja kotini meren tuntumassa Pohjoisrannassa Kruununhaassa. Nämäkin veden äärimaisemat pääsevät esiin näyttelykuvissani.