Galleria ja antikvariaatti Laterna Magica perustettiin vuonna 1989. Kirjojen ja taiteen ystävien kohtaamispaikassa on järjestetty yli 800 näyttelyä.

Kirjagalleria Helsingin sydämessä

Laterna Magica on antikvaarinen kirjakauppa ja galleria Helsingin Kruununhaassa. Näyttelyjen lisäksi gallerialla järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia kuten konsertteja, taiteilijatapaamisia ja keskusteluiltoja. Antikvariaatti on yksi Helsingin laajimmista. Uutena osiona Laterna Magicalle avattiin Pieni runopuoti syksyllä 2021.

Kirja-aarteiden antikvariaatti

Laternan antikvaarinen kokoelma on vailla vertaansa. Noin 40 000 niteen joukosta voit tehdä todellisia löytöjä. Valokuva- ja elokuvakirjallisuus ovat tärkeässä osassa, mutta antikvariaatin valikoimassa on lähes jokaiselle jotakin, historiaa, kaunokirjallisuutta scifistä runouteen, taidekirjoja ja lastenkirjoja.

Ostamme kirjoja yksityishenkilöiltä ja yhteisöiltä. Ota yhteyttä kirjanmyyntiasioissa Eiraan eira@laterna.net

Historiaa

Laterna Magican tarina alkoi oikeastaan jo vuonna 1984, jolloin Mikko ja Aapo Pekari koostivat galleria Hippolyteen Tytti Sutelan kanssa kolmiulotteisten hologrammien näyttelyn nimeltään Taikalyhty. Näyttely kiersi myöhemmin ympäri Suomen ja esitettiin myös Ruotsin valokuvaajaliiton juhlanäyttelynä Moderna Museetissa Tukholmassa ja Runofestivaaleilla Oslossa. 

Pekarin veljekset perustivat vuonna 1989 Rauhankadulle valokuva- ja elokuvakirjallisuuteen erikoistuneen antikvariaatin, jonka tiloissa järjestettiin myös valokuvanäyttelyjä. Ensimmäisinä näyttelyinä olivat Caj Bremerin valokuvat sekä poikansa Stefan Bremerin ikkunanäyttely Neuvostoliiton politbyroon jäsenistä manipuloituina laserkuvien sarjana. Nimeksi uudelle liikkeelle tuli osittainTaikalyhty-näyttelyn ja ehkä vähän myös Ingmar Bergmaninkin pari vuotta aiemmin julkaiseman elämäkertakirjan innoittamana Laterna Magica.

Vuosina 2006-2018 Laternan galleriatoiminnoista vastasi galleristi Risto Korhonen ja vuonna 2018 Laternan koko toiminta siirtyi uusien vetäjien käsiin, kun Eira Sillanpää ja Tapio Wilska ostivat kirjagallerian itselleen. Laterna Magican blogista löytyy tarinaa omistajanvaihdoksen jälkeisestä remontista. Kuvassa vasemmallta Risto Korhonen, Eira Sillanpää ja Tapio Wilska sekä oikealla Laternan perustajaveljesteksistä vanhempi, Mikko Pekari.

Galleria

Laterna Magica muodostuu kolmesta näyttelytilasta.Kirjakaupan yhteydessä on kirjagalleriatila, jossa näyttelyt ripustetaan matalien kirjahyllyjen päälle. Sokkeloisen käytävän päästä löytyvät Tiiligalleria sekä viimeisenä Kellarigalleria. Tiligallerian vierssä on vielä pieni komerotila, Pieni näyttämö, joka toimii usein lisätilana, mutta jossa on myös järjestetty useita yksityisnäyttelyjä.

Tiiligalleriatilan tunnusmerkki on keramiikkataiteilija Catharina Kajanderin tekemä tiilimosaiikkilattia. Kellarigallerian lattiana toimii 1,8 miljardia vuotta vanha peruskallio.

Viereinen kuva heinäkuulta 2021 on Antti Ylösen ottama kuva hänen omasta näyttelystään Urbaaneja luontokuvia.

Galleriatiloihin on jatkuva haku, ja yleensä hakemuksia otetaan noin vuosi, puolitoista etukäteen. Jos olet kiinnostunut näyttelyn järjestämisestä galleriatiloissamme, ota yhteyttä eira(a)laterna.net.
Katso näyttelykalenteri

Tapahtumia

Laterna Magicalla järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia. Konsertteja on tapahtumakalenterissa lähes viikottain. Kirjatapahtumat, keskustelutilaisuudet ja taiteilijatapaamiset kuuluvat myös Laternan vakiotapahtumiin. Suursuosion saanutta kollaasityöpajaa järjestetään Laternalla kuukausittain. Laternassa järjestetään myös jonkin verran yksityistilaisuuksia, kuten kirjanjulkistamisjuhlia.

Jos haluat järjestää yksityistilaisuuden Laternalla, ota yhteyttä info(a)laterna.net.
Katso tapahtumakalenteri