Pirjo Latvala

13 hetkeä Venetsiassa– valokuvia, maalauksia

30
.
10
.–
16.11.2019
Kellarigalleria

Pirjo Latvalan valokuvia ja maalauksia sisältävä näyttely "13 hetkeä Venetsiassa" vie katsojan matkalle vedenvihreiden kanavien varrelle. Näyttelyn avajaisia juhlistetaan Laterna Magican kellarigalleriassa tiistaina 29.10.2019 klo 17-19.

Pirjo Latvala kuvaa näyttelynsä syntyä: "Vuonna 2016 toukokuun tein alussa synttärimatkan Venetsiaan ja hullaannuin kaupunkiin, sen kanavien maitomaiseen, pullonvihreään veteen ja heijastuksiin jotka väreilevät kaupungin mennyttä, tarumaista vaurautta ja valtaa ja nykyistä rappiota ja tulevaa tuhoa. Kuvasin niitä innokkaasti kolmena päivänä kännykkäkamerallani ajattelematta kuville mitään jatkokäyttöä. Pian matkani jälkeen mielessäni alkoi pyöriä Laternan kostea, luolamainen, punatiilinen galleria, joka tuntui olevan sukua Venetsian kanavien ja veteen vajoavien palatsien maailmalle. Ne tuntuivat kuuluvan yhteen."

Venetsiasta on sanottu ja näytetty kaikki mahdollinen, vai onko? Jokainen kokee Venetsian eri kulmasta ja kulmäksi se tuskin jättää ketään. Tässä näyttelyssä pyrin välittämään omia kokemuksiani tuon kaupungin tunnelmista kuvin ja sanoin sekä äänin. Venetsian äänimaailma on ihmeellinen: ei lainkaan autojen ja liikenteen melua, eikä myöskään pakokaasujen katkuja! Kuuluu vain ihmisten puhetta ja askelia, lintujen ääniä, porttien kalahduksia. Canal Grandella sentään vaporettojen ja isompien veneiden moottorit muistuttavat motoroidusta maailmasta.

Kellarigallerian valokuvat muodostavat teeman, johon tekstit, video ja maalaukset tuovat oman näkökulmansa ja variaationsa.

Tiiligallerian akryylimaalaukset liittyvät aiheiltaan ja teemoiltaan kellarigallerian valokuviin. Maalaukset ja valokuvat käyvät keskenään dialogia, joka täydentää ja varioi kellarigallerian teemaa. Maalaukset tuovat samalla näkyväksi prosesseja ajatuksista kuviksi. Kuvia kehitellessä tulivat väkisin mieleen myös ilmastokysymykset ja se, että merenpinnan noustessa Venetsia uppoaa ensimmäisten joukossa.

Valokuvat on otettu ja videopätkät kuvat iPhone 4S kännykällä. Kuvia ei ole rajattu eikä muutenkaan muokattu millään tavalla. Tämä oli tietoinen valintani , Cartier-Bressonin ihailijana.

Pirjo Latvala on espoolainen freelance-graafikko, kuvataiteen sekatyöläinen ja suomentaja. s.1946.