Beryl Furman

AL ANQA and other parts of speech, 70-vuotisnäyttely

26
.
7
.–
12.8.2023
Tiili- ja kellarigalleria

Beryl Furmanin 70-vuotisnäyttely rakentuu Laterna Magican tiili- ja kellarigalleriaan heinäkuun lopulla. Näyttelyn avajaisia juhlistetaan tiistaina 25.7.2023 klo 17-19. Avajaisissa klo 17.30 esiintyy shifu Zhang Fang,: Taiji-miekka.

Furman kuvailee 70-vuotisnäyttelynsä lähtökohtia: "Tämän näyttelyn omistan vain itselleni. Se on sisäänpäinkääntyvä. Minulle tunnusomainen dialogi puuttuu niin teoksista itsestään kuin suhteessa katsojaan. Tästä lähtien syvennyn vain itseeni, enkä pyri enää vaikuttamaan mihinkään. Vanhuuden viisautta. Joten ympyrä sulkeutunut. Olen palannut aikaan, kun en tiennyt mitään, luovuuteni alkulähteelle ja ensirakkauteeni eli öljyväreillä kankaalle maalamiseen. Öljyvärien takia minusta tuli taiteilija. Tosin tuli oli jo syttynyt syntyessäni: vain piirsin ja maalasin. En halunnut elämältä muuta kuin saada elää taiteilijana. En koskaan avioitua, en saada lapsia. J:a kuitenkin katsoi viisaammaksi antaa minulle sen, minkä Hänen mielestään tarvitsin, eikä sitä mitä halusin. Joten avioiduin ja sain lapsia. Koska olen koko elämäni maalannut muotokuvia, on öljyvärien käyttö minulle luontevaa. Rakastan muotokuvien maalaamista, sillä ihmisen kasvoissa on kaikki! Ja puolivartalomuotokuvan maalaaminen käsineen on kuin katedraalin rakentamista. Muotokuva on taiteen vaikein laji.

Olen vetäytynyt maailmasta, taidemaailmasta ja yhteiskunnallisesta keskustelusta ja maalaan vain nauttiakseni öljyvärien sekoittamisesta, niiden kankaalle levittämisestä. Maalaan sieluani. Nautin sommittelusta, väriratkaisuista ja eri tekniikoista. Satoja tunteja voin tuijottaa pientä maalausta polttaen tupakkaa ja juoden viiniä: mitä teen? miten saan sitruunankeltaisen edustamaan varjoa varjoa?  Maalaaminen ei ole intohimoni, vaan hengittämistä. Tehtyäni arkeologisia kaivauksia totesin olleeni syntyessäni sama kuin se, joka olen nyt 140 -vuotiaana.

AL ANQA -maalausten kulta, geometrisuus ja kaksiuloitteisuus ilmentävät ainaista rakkauttani muinaisegyptiläisyyteen. Ankaruus! Käsitteellisyys! Eläinten palvonta! Kauneuden taju! Kun aloin työstämään 70-v. näyttelyäni, ensimmäinen idea oli FENIX! Tietenkin olen Fenix! Olen palanut poroksi lukemattomia kertoja, mutta aina syntynyt uudelleen tuhkasta ja noussut lentoon. Tein ensin paratiisilintua muistuttavan maalauksen. Mutta selvitettyäni Fenixin taustaa päädyin AL ANQA'aan, Fenixin alkuisään. Muinaisegyptiläinen jumalolento, punainen kotka, jossa oli kultaa. Se toi tuhoa, mutta myös hyvää, riippuen siitä, miten ihmiset toimivat. Kuten minä. Juuri tuolloin hitler oli noussut haudasta. Kauhu ja raivo pakottivat minut ensimmäisen kerran elämässäni maalaamaan paksulla öljyvärillä vaihaten pensselin veitseen! Olin epämukavuusalueella, mutta ei ollut muuta keinoa purkaa äärimmäistä vihaani!

Näyttelynimessä olevat sanat other parts of speech viittaavat minulle merkityksellisimpään runoilijaan Josef Brodskyyn, joka kirjoitti: "Jokaisen ihmisen puhe on vain osa kauan sitten alkanutta puhetta, joka jatkuu läpi ihmisen olemassaolon."  Joten näyttelyssä on esillä niin oman puheeni osasia kuin myös panokseni ihmiskunnan puheeseen.. Arvostan käsityksen nöyryyttä. Kukaan meistä ei ole tärkeämpi kuin toinen.

Juutalaisuuttani kuvastavat kryptisyydessään Rikottu Ruukku-maalaukset. Olen sallinut banaalisuuden, rumuuden, huonon maun. Juuri se viehättää minua. Jotkut ovat kauniita hämärässä, jotkut vaativat kohdevalon. Tumma seinä sopii Rikottu Ruukku-maalauksille paremmin kuin steriili valkoinen seinä.

Nimeni, se ainoa, BERYL, esiintyy myös näyttelyssä kivinä ja maalauksina. Nimet ovat enteellisiä. Beryllejä ilmenee kaikkialla maailmassa kuten juutalaisia ja useissa spektrin väreissä, jopa kultaisina tai transparentteina. Beryllit kasvavat kuusikulmaisina kiteinä. Daavidin tähti on kuusikulmainen, hunajakennot . . . Suurin kide elää Uralin vuoristossa. Tämä punainen berylli on 30 m. pitkä ja halkaisjaltaan 6 m.  Muinaisessa Israelissa beryllejä pidettiin taivaallisten elementtien maanpäällisiä ilmentyminä ja vain korkeimmat ylirabbit saivat koristella niillä kaapunsa. Beryl on sekä miehen, että naisen nimi. Olen mies naisen ruumiissa.

Näyttelyteosten materiaaleina on öljyvärejä, lehtikultaa, hiilijauhetta ja synteettisiä aineita. Kulta on lumonnut minut aina! Se on magmaa, mutta ilmentää taivaallisuutta, pyhyyttä, jumaluutta, ikuista totuutta, koska se on ainoa metalli, joka ei muutu koskaan. Kullan lämmin hohto tunnetusti hoitaa sielua. Valon suunnasta riippuen se joko hohtaa kirkkaan keltaista lähes sokaisten, tai sitten se näyttäytyy tummana sepiana. Tämä kullan maaginen muuntuvuus vaatii kohdevalon.

Hiili (kovaksi puristettuna kimaltaa) on tähtipölyä. Hiili on edellytys kaikelle elämälle maapallolla."

Beryl Furman (s.1953) on helsinkiläissyntyinen taiteilija, joka asuu Kauniaisissa. Furman on opiskellut kuvataidetta mm. Kuvataideakatemiassa, Taideteollisessa korkeakoulussa ja Pariisin Academie Julienissa.

Beryl Furmanin kuva yllä: Shunit Zaritzky.

Beryl Furman: AL ANQA 2