Arvo Iho

Andrei Tarkovskin Stalkerin kuvaukset Eestissä 1977 -78

20
.
11
.–
7.12.2019
Kirjagalleria

Arvo Ihon ainutlaatuiset valokuvat Andrei Tarkovskin Stalker-elokuvan kuvauksista vuosilta 1977-1978 esille Helsingin Laterna Magicaan

Arvo Iho (s.1949) on virolainen elokuvaohjaaja ja valokuvaaja. Iho opiskeli Neuvostoliiton valtiollisessa elokuvakoulussa (VGIK) ja on toiminut kuvaajana, lavastajana ja ohjaajana useissa tuotannoissa ja opettaa nykyisin elokuvausta Tallinnan yliopistossa. Vuosina 1977-1978 hän työskenteli venäläisen elokuvaohjaaja Andrei Tarkovskin avustajana Stalker-elokuvan kuvauksissa. Science fiction -elokuva Stalker perustuu Arkadi & Boris Strugatskin samannimiseen romaaniin ja he laativat myös elokuvan käsikirjoituksen. Kuvauspaikkana toimi Tallinnan ulkopuolella sijaitseva Linnamäen entinen voimalaitosalue. 

Laterna Magicaan rakentuva näyttely koostuu Arvo Ihon kolmestakymmenestä kuvauspaikalla ottamasta mustavalkoisesta valokuvasta. Elokuva valmistui vuonna 1979 ja nauttii yhä suurta kulttisuosioita.

Elokuvateatteri Orion näyttää Stalkerin näytöksessään 30.11. ja se on nähtävillä myös osana Ylen elokuvafestivaalia joulukuun alussa.