Ullamaija Hänninen

Baroque, valokuvia

15
.
1
.–
1.2.2020
Kellarigalleria

Näyttelyn avajaisia juhlistetaan tiistaina 14.1. 2020 klo 17-19. Tervetuloa!

Ullamaija Hänninen on helsinkiläinen valokuvaaja, jonka taiteellinen toiminta alkoi yksityisnäyttelystä Ajat vuonna 1988. Hän on kuvannut paljon kiveä, puutarhaa ja vastakkaisia materiaaleja. Kellarigalleriaamme rakentuu heti alkuvuodesta 2020 Hännisen Baroque teoskokonaisuus. Avajaisia juhlistetaan tiistaina 14.1.2020 klo 17-19.

Ullamaija Hänninen kuvaa Baroque-näyttelyään seuraavasti:

"Baroque teoskokonaisuuteni on dramaattinen ja intensiivinen. Aikakauden ihannointi sai alkunsa Caravaggion kuvakielestä. Vahvat värit, voimakkaat tunteet ja liikkeen voima veivät mukanaan. Dramaattisuutta, valon ja varjon vaihtelua tuon jokaiseen kuvaani. Teoksissani kuolleet, mädäntyneet kukat kertovat katoavaisuudesta ja elämän rajallisuudesta, intohimosta ja kärsimyksestä. Dokumentoin kukkimista ja kuihtumista, elämän kerroksellisuutta. Mikään ei lopulta ole juuri sitä miltä näyttää. Kuvakieleni muodostuu kaikesta kokemastani. Ympärillä oleva elämä ei voi olla vaikuttamatta teoksiini. Luonnontila, ympäristö, oma osani kiertokulussa. Mikä on minun paikkani hetkittäisen kaaoksen ja rauhan välimaastossa?

Vuosien varrella olen ajatellut ihmisten toimia ja toimimattomuutta, lajien katoa ja ympäristön saastumista.

Epätäydellinen elämä, ristiriitainen niin kuin minäkin.

Barokki  ja Nature morte –kuvasto jyrkkien valojen ja varjojen maailmoissa:

Italialainen filosofinen termi baroco tarkoittaa vääristynyttä ajatusta tai outoa ajattelutapaa.

Ranska baroque, Espanja barrucco ja Portugalin barocco epäsäännöllistä helmeä.

Barokille ovat ominaisia voimaksa liikkeen vaikutelma, valon ja varjon dramaattisuus, rikas koristeellisuus ja illuusioiden luominen. Barokki rakastaa ilmiöiden moninaisuutta, intohimoa

Ja kärsimystä.

Kuvani ovat otoksia kukkimisesta, kuihtumisesta ja kuolemasta.

Vaiheittaista maatumista, homehtumista ja hajoamista. Rosoisilla pinnoilla muovia, öljyä ja multaa.

Kuvausaiheiden perässä ei tarvitse aina matkustaa kauas. Olen löytänyt läheltäni ne asiat, joita aiemmin etsin kaukaa. Intouduin Kumpulassa puutarhastani, se sisälsi mitä mielenkiintoisimpia värejä ja muotoja. 

Kypsyttelin aihetta ja ensimmäisen kuvaussyksyn jälkeen katsellessani lakastuneita, osittain mädäntyneitä kukkakuviani, havahduin että tästä voisi tullakin jotain. Ensimmäiset kuvat otin ulkona taivasalla. Seuraavat 4 vuotta olen kuvannut työhuoneeni lattialla. Kasvit ovat saaneet seurakseen muovin öljyisen pinnan, kerroksellisuuden liikkeen. Kuvissani haluan pukea ikävätkin asiat kauneuteen. Jos kuvaan kuolemaa ja ahdinkoa haluan liittää niihin väriä ja varjoja. Vastakohtaisuudet tuovat syvyyttä ja voimaa. "

Teoskokonaisuuden kuvista koottu kirja ilmestyi lokakuussa 2019 Mustan Taiteen kustantamana ja sitä on saatavilla näyttelyn ajan myös Laterna Magicasta.

Ullamaija Hänninen: Baroque, Flower 1