Merja Castrén, Laura Havanto ja Riitu Uosukainen

Canopy, keramiikkaa

8
.
12
.–
7.1.2023
Tiili- ja kellarigalleria

Tervetuloa näyttelyjen avajaisiin keskiviikkona 7.12. klo 17-19.

Huomaathan, että Laterna on suljettu joulutauon ajan 24.12.2022-1.1.2023 ja Loppiaisena 6.1.2023.

Kolmen keramiikkataiteilijan näyttely Canopy (Latvusto) pohtii metsän merkitystä yksilölle. Useimmille meistä metsä on turvallinen paikka, jossa voi kokea yhteyttä luontoon, rentoutua, saada energiaa ja latautua. Joku voi kokea metsän myös pelottavana; sinne voi eksyä tai siellä voi kohdata jotain vaarallista ja uhkaavaa. Metsä herättää myös kunnioitusta; ikiaikaiset puut sekä jääkauden muovaamat kalliot synnyttävät yhteenkuuluvuuden tunteen luonnon kanssa.

Merja Castrén tuo esille töissään maata sitovaa juuristoa, metsän katoamista ja monimuotoisuutta. Hänelle metsät, kalliot, tunturit ja niiden kulkijat tuovat sisäistä rauhaa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta: “Olen metsässä ja metsä minussa”.

Laura Havanto kokee metsän paikkana, jonne voi piiloutua hektisestä arjesta. Kun aukaisee kaikki aistit, metsästä avautuu uusi maailma. Havanto sukeltaa teoksissaan latvuston alle marjakasvien maailmaan, joissa tarut ja uskomukset toimivat inspiraation lähteenä.

Riitu Uosukainen pohtii metsän merkitystä yksilölle, siihen liittyvien pelkojen kautta, mutta myös sen vaikutusta rauhoittavana ympäristönä. Sama metsä joka päivällä on turvallinen, voi yöllä tuntua pelottavalta.

Merja Castrén on valmistunut 2017 Hämeen ammattikorkeakoulusta lasi- ja keramiikkamuotoilijaksi. Tällä hetkellä hän työskentelee keramiikkastudiollaan Helsingin Kaapelitehtaalla ja kotistudiossaan Siuntiossa. Hän tekee taideteoksia keramiikasta yhdistäen siihen muitakin materiaaleja kuten puuta, lasia, metallia ja nahkaa.

Laura Havanto (s.1980) on lasi- ja keramiikkamuotoilija ja hän valmistuu loppuvuodesta kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta. Havanto työskentelee Kaapelitehtaan studiossaan pääasiassa keramiikan mutta myös muiden materiaalien parissa.

Riitu Uosukainen (s.1975) työskentelee Helsingin Kaapelitehtaalla. Hän on valmistunut Kuopion Muotoiluakatemiasta keramiikka-alan artenomiksi vuonna 2000 ja suorittanut ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon Hämeen ammattikorkeakoulussa vuonna 2018.