Catharina Kajander, Kirsi Poutanen ja Antero Kahila

Särkymisiä, runoja, terrakottatorsoja ja maalauksia

11
.
12
.–
11.1.2020
Kellarigalleria

SÄRKYMISIÄ

Keramiikkataiteilija Catharina Kajanderin, kuvataiteilija Antero Kahilan ja muusikko-runoilija Kirsi Poutasen yhteisnäyttelyssä torsoveistokset, maalaukset ja fragmentaarinen äänirunoteos käyvät monitaiteellisin keinoin vuoropuhelua särkymisistä.

SKÖRHET

Catharina Kajander är mest känd för sina stora keramiska skulpturer och i Laterna Magicas utställning "Skörhet" ser man fem av hennes stora torsoskulpturer. Med henne har hon bjudit konstnären Antero Kahila med måleri och poet Kirsi Poutanen som har gjor ljudpoesi för installationen i källaren. Utställningen är en dialog om skörhet i livet.

Näyttely on runoteos ihmisyydestä. Catharina Kajander kuvaa teoksia seuraavasti: "Me kolme olemme olleet yhteistyössä jo aikaisemmin SJÄHLÖ9-ryhmässä monessa näyttelykokonaisuudessa ja vuonna 2016 Porvoon taidehallissa "Behind the seen" kansainvälisessä keramiikkataidenäyttelyssä. Tuolloin Kirsi Poutanen teki äänen ja Antero Kahila maalauksen yhteen terrakottatorsooni, nimeltään "Kuulolla"."

Näyttely tulee koostumaan Catharina Kajanderin käsin rakentamista isoista terrakottatorsoista, joihin Kirsi Poutanen on tehnyt äänet. Näistä muodostuu kokonaisuus, johon Antero Kahilan maalaukset tiiligalleriassa istuvat saumattomasti kertoen ihmisen tarinaa mestari Caravaggion tekniikalla.

Keramiikkataiteilija Catharina Kajander (s.1945) valmistui Taideteollisen korkeakoulun Keramiikan osastolta vuonna 1966. Hän käyttää pääsääntöisesti terrakottasavea työskentelyssään feministen veistosten ja ja installaatioiden parissa. Teokset kuvaavat usein ruumiinosia, kuten kohtuja ja sukuelimiä. Näitä töitään Kajander nimittää Pandoran lippaiksi. Hän oli vuonna 2015 mukana Barcelonan Museu de la Músican kunnianäyttelyssä Música tridimensional en homenatge a la guitarra työllään Terracottatorso. Juhlisti 50-vuotista taiteilijauraansa. Yksityisnäyttelyjä viidellä vuosikymmenellä, myös Laterna Magicassa. Kajander työskentelee nykyisin valtion taiteilijaeläkkeellä ja on myös vuodesta 2016 asti työskennellyt yhdessä katalonialaisen Quart keramiikkamuseon kanssa.

Kirsi Poutanen on monialainen taiteilija joka tunnetaan parhaiten portugalin fadoon erikoistuneena suomalaismuusikkona ja laulajana. Hän on ollut sekä Emma-ehdokkaana Suomessa että Premio do Amália- ehdokkaana Portugalissa. Hän julkaisuut myös runoteoksia Tammi-kustantamolle ja hänen tuotantoaan on esitelty WSOY:n ja Tammen runoanto- logiossa ja hänen runojaan on käännetty myös saksaksi. Poutasen viimeisin teos, kouluikäisille suunnattu lasten lastenkirja ilmestyi viime vuonna. Poutanen on toiminut näyttelijänä useissa ammattiteattereissa sekä YLE:n kuunnelmissa. Viimeksi käsikirjoittamassaan ja esittämässään fado-aiheisessa, muusikkidraamassa Espoon kaupungin teatterissa sekä samasta projektista kuunnelmaksi sovitetussa YLE:n tuottamassa kuunnelmaversiossa ( 2015-16 ).

Oman taiteellisen työnsä lisäksi Kirsi Poutanen on toiminut monitaiteilijana erilaisissa taideprojekteissa muun muassa ääneen ja kuvataiteisiin liittyen. Poutasen ja kuvataiteilija Antero Kahilan yhteisprojekteja on aiemmin esitelty kotimaisten taidemuseoiden lisäksi myös Berliinissä ja Reykjavikissa ja parhaillaan hän käsikirjoittaa ja työstää äänisuunnitteluun liittyviä yhteistyöhankkeita myös Anne Lakasen, Tahvo Hirvosen sekä Catharina Kajanderin kanssa.

Kuvataiteilija Antero Kahila on viime vuosina käsitellyt teoksissaan vieraantumisen, ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden teemoja. Hän on pohtinut teoksissaan minän ja maailman rajoja, maailman kohtaamista, tuon kohtaamisen tuomia pelkoja, epävarmuutta ja ristiriitaisuuksia. Kuvien tekeminen on hänelle sekä tapa esittää kysymyksiä että etsiä merkityksiä ja merkityksellisyyttä. Laterna Magican näyttelyssä Kahilalta nähdään sarja pieniä öljyvärimaalauksia.

Kuvataiteilija Antero Kahila valmistui Lahden taidekoulusta taidemaalariksi 1983. Hänelle myönnettiin tunnustuspalkinto Suomen Taiteilijain 100-vuotisjuhlanäyttelyssä 1995 ja hänen teoksiaan on sittemmin esitelty lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä sekä kotimaassa että ulkomailla. Taiteilija Kahila on tullut tunnetuksi kiehtovasta maalaustavastaan, missä hän soveltaa vanhan kerrosmaalauksen optisia ideoita nykymaalaukseen. Kyseisiin maalaustekniikoihin hän on syventynyt useissa tutkimusprojekteissaan Italiassa, Saksassa sekä Englannissa. Suuren yleisön tietoisuuteen Kahila nousi Michelangelo Merisi da Caravaggion tuhoutuneen Pyhä Matteus ja enkeli- teoksen rekonstruointihankkeellaan vuonna 2008. Taiteilijan teoksia on hankittu muun muassa Kiasman, Sara Hildénin, Saastamoisen säätiön ja Helsingin taidemuseon kokoelmiin. Taiteilija oli vuoden 2014 Carnegie Art Award finalistiehdokas.

www.anterokahila.com

Catharina Kajander, Särkynyt, Sönder, terrakotta, käsirakennettu.
Catharina Kajander: Kelan asiakas, FP-kund, maassa poikittain Kuulolla, Lyssnerskan ja oikealla etualalla Odotus, Väntan. Kaikki terrakottaa, käsinrakennettuja.
Antero Kahila: Jota meidän oli kutsuttava sieluksi 4,5 ja 6. Koko 43x42 cm. Öljy ja akryyli.