Jaana Kivi

Cosmic Dreams, maalauksia

10
.
1
.–
27.1.2024
KIrjagalleria

COSMIC DREAMS -näyttelysarja sisältää öljyväri- ja sekatekniikkateoksia, joissa naishahmot ovat surrealistisissa ympäristöissä, toisissa ulottuvuuksissa ja avaruudessa. Teoksia yhdistävät unenomaiset abstraktit taustat, jotka ovat viittaus sekä kosmokseen että alitajuntaan. Keskiössä on ihmishahmot, joista ei ota selvää, ovatko he ihmisiä enää lainkaan.

Näyttelysarjan teoksissa on nähtävillä klassisen öljyvärimaalauksen lisäksi kokeilevaa sekatekniikkaa: rouheaa tekstuuria, kohokuviointia, valumia sekä raskaita palettiveitsellä tehtyjä vetoja. Teosten värimaisemaa läpileikkaa voimakas kontrastisuus ja vastavärien rohkea käyttö. Sarja on visuaalisesti vangitseva ja monikerroksinen. Teokset ovat syntyneet vuosien 2022–2023 aikana, ja edustavat taiteilijan tämänhetkistä monimuotoista tyyliä.

Jaana Kivi on Helsingissä työskentelevä kuvataiteilija ja kirjailija. Hänen taiteessaan on viitteitä surrealismiin ja maagiseen realismiin abstraktilla lisällä. Kivi hallitsee eri tekniikoita klassisesta öljyvärimaalauksesta sekatekniikkaan. Hän luo teoksensa kerroksittain, aloittaen akryylillä ja viimeistellen öljyväreillä. Kivi jättää siveltimen vedoista jälkiä ja käyttää voimakkaita värejä, luo kontrasteja ja tekstuuria sekä abstraktiin venyviä viivoja, roiskeita ja valumia.

”Taide on minulle väylä ilmaista sisäisten ja ulkoisten todellisuuksien ristiriitoja. Taiteen kautta haluan synnyttää vaihtoehtoisia maailmoja ja tuoda niitä esiin voimakkain keinoin. Olen valmis laajentamaan perspektiiviä ja uskon, että pinttyneiden lainalaisuuksien takana on mahdollisuus muutokseen. Taiteeni kautta loistaa luovuuden viettelys. Se on kutsu pohtia, kuinka mahdotonkin on lopulta vain mielentila, joka rajoittaa kurottamasta korkeampaa potentiaalia kohti."

Teoskuva yllä: yksityiskohta teoksesta Mechanical Insomnia