Valentina Bravo ja Adolfo Vera

Distancia, maalauksia ja valokuvia

13
.
9
.–
30.9.2023
Kirjagalleria

Distancia on chileläisten taiteilijoiden Valentina Bravon ja Adolfo Veran yhteisnäyttely, joka rakentuu Laterna Magican kirjagalleriatilaan syyskuussa. Molemmat taiteilijat asuvat Helsingissä. He tutkivat taiteessaan maanpaon, siirtolaisuuden ja chileläisen identiteetin teemoja. Syyskuussa 2023 tulee kuluneeksi 50 vuotta Chilen sotilasvallankaappauksesta. Adolfo Vera saapui Chilestä Suomeen perheensä kanssa 18-vuotiaana joulukuussa 1973, kolme kuukautta sotilasvallankaappauksen jälkeen.

Näyttelyn avajaisia juhlistetaan tiistaina 12.9.2023 klo 17-19.

'"Distancia" on chileläisten taiteilijoiden Valentina Bravon ja Adolfo Veran yhteisnäyttely. Helsingissä asuvat taiteilijat tutkivat teoksissaan teemoja jotka liittyvät maanpakolaisuuteen, maahanmuuttoon ja chileläiseen identiteettiin. Syyskuussa 2023 tulee kuluneeksi 50 vuotta Chilen vuoden 1973 vallankaappauksesta, jonka jälkeen myös Suomeen saapuivat ensimmäiset pakolaiset Chilstä. Näyttelyyn on koottu valokuvia, jotka Adolfo on ottanut vuosina 1977- 1980, ja lisäsi töitä , jotka viittaavat Yhdysvaltojen väliintuloon muissa maissa. Valentina Bravolta nähdään triptyykki nimeltä Tarde en Los Domínicos – iltapäivä Los Domínicosissa. Taideteos lähtee liikkeelle pyrkimyksestä edustaa sortunutta, väsynyttä, murskattua, tuhoutunutta, syöpynyttä ruumista.

Valentina Bravo on nuori chileläistaustainen taiteilija, joka työskentelee pääsääntöisesti öljymaalauksen ja sekatekniikan keinoin. Hänen taiteellinen lähestymistapansa haastaa perinteisen käsityksen öljymaalauksesta jalona käytäntönä sisällyttämällä töihinsä epätavanomaisia ​​materiaaleja, kuten teollista emalia. Bravo esittelee ainutlaatuisen öljymaalin ja emalin yhdistelmän, joka paitsi haastaa taiteelliset normit, myös luo humoristisen ja ajatuksia herättävän kuvauksen keski-ikäisistä miehistä ja henkilökohtaisista kokemuksista hänen omasta elämästään. Bravo pyrkii haastamaan tapaa jolla keski-ikäiset miehet esitetään, yhdistämällä mukaan huumoria ja oman elämän kokemuksia. Hän pyrkii maalauksillaan kritisoimaan yhteiskunnan asettamia odotuksia ja maskuliinisuutta koskevia normeja. Huumoria apunaan käyttäen Bravo kumoaa yhteiskunnallisia konventioita ja käynnistää keskustelua kulttuurin ilmiöistä, jotka jäävät usein tutkimatta kollektiivisessa tietoisuudessa.

Bravo ammentaa töihinsä teemoja mm.chileläisestä kulttuurista, kirjallisuudesta ja populaarikulttuurista. Hän toivoo teostensa tarjoavan katsojille tuoreita näkökulmia ja hän rohkaisee katsojia mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Valentina Bravon töitä on ollut esillä näyttelyissä mm. Chilessä, Suomessa, Isossa-Britanniassa, ja Alankomaissa.

Adolfo Veran kuvat Laterna Magicassa

Olen aina halunnut valita näyttelyihini teoksia, jotka kuvaavat mahdollisimman hyvin tunnekokemuksiani ajasta, jota olen elänyt. Minusta on mielenkiintoista tuoda esille jotakin henkilökohtaisesta elämästäni suhteessa poliittiseen todellisuuteen. Ensimmäinen kokonaisuus tässä näyttelyssä käsittelee teemoja, joita olen työstänyt sekä nuoruudessani että viime aikoina. Ensimmäiset kuvat vuosilta 1977-1978 tuovat esille epävarmuuden tunnettani etsiessäni olemassaolon tarkoitusta. Tuolloin elin suomalaisessa todellisuudessa, mutta mielessäni oli vahvana fiktiivinen kuva Chilestä, jota ei enää ollut olemassa.

Toinen kokonaisuus muodostuu dokumentaarisista valokuvista chileläisten pakolaisten elämästä Suomessa yhdistettynä sen aikaisiin yhdysvaltalaisen Life-lehden kansikuviin. Tällä haluan tuoda esille näiden kahden maailman välisen eron. Ensi silmäyksellä voisi ajatella, että näillä eri elementeillä ei ole mitään tekemistä keskenään, mutta näin ei kuitenkaan ole. Kyseessä on itse asiassa hyvin läheinen suhde, nimittäin syy-seuraussuhde.

Adolfo Vera saapui Chilestä Suomeen perheensä kanssa 18-vuotiaana joulukuussa 1973, kolme kuukautta sotilasvallankaappauksen jälkeen. Suomessa, Algeriassa, Costa Ricassa ja Beninissä hänestä kasvoi valokuvaaja ja taiteilija, joka töissään ja elämässään on pohtinut katsomisen ja kuvaamisen valtasuhteita, kolonialismia, toiseuden kohtaamista ja ulkopuolisuutta