Eläviä kuvia Helsingissä – kierros korttelikinojen vuosikymmeniin

20
.
8
.–
11.9.2021
Kellariglleria

Elokuvateatterit ovat olleet keskeistä kaupunkikulttuuria jo 125 vuotta. Elokuvien katsominen on aina tarkoittanut leffaelämysten lisäksi kaupungillaoloa, kohtaamisia, kaunista arkkitehtuuria, makuja, tuoksuja ja tunnelmaa – aikaisemmin myös kiehtovia väliaikaohjelmia, glamouria sekä univormupukuisia portieereja ja platsareita. Se kaikki näkyy myös upeissa valokuvissa, joita elokuvateatterien vuosikymmenistä on taltioitu.

Eläviä kuvia Helsingissä -näyttely pohjautuu Urmas A. Hilapielen suurteokseen Kino-Suomi – Elokuvien esittämisen historia, joka käy perusteellisesti läpi elokuvien esittämisen vaiheet Suomessa ensimmäisestä, vuonna 1896 järjestetystä näytöksestä alkaen. Elokuvateatterit vakiintuivat nopeasti osaksi kaupungin elämää, ja Helsinki nousi yhdeksi Euroopan johtavista elokuvateatterikaupungeista.

Millaisia elävien kuvien näyttämöitä Helsingissä oli 1910-luvulla, entäpä 1960-luvulla? Mitä arkkitehtuurin helmiä on vielä jäljellä, mitkä aarteet on jo purettu? Missä olivat kaupungin komeimmat valkokankaat – ja mitä tapahtui niiden takana?

Mennään elokuviin, baby!

Näyttelyn avajaisia juhlistetaan Laternan Taiteiden yönä 19.8. klo 17-19.

Kuva: Bio Kruunu, Petra Himbergin kokoelma