Hannu Peltomaa

Elokuvamies 80 - kuvat elossa ja paikallaan

24
.
2
.–
13.3.2021
Kellarigalleria

Hannu Peltomaa (s.1941) on tunnettu elokuvan monitoimijana, ohjaajana, kuvaajana, tuottajana ja leikkaajana, jonka ura on jatkunut kuudella vuosikymmenellä.

Laternan kellarigalleriaan rakentuvassa näyttelyssä nähdään installaatioita sekä elävää ja liikkuvaa kuvaa pitkän uran varrelta. Mukana myös valokuvia ja varhaisia puupiirroksia. Näyttelyssä on valokuvia kahdeksalta vuosikymmeneltä ja elävää kuvaa kuudelta vuosikymmeneltä.

Peltomaan töiden aiheena ovat teemoittain luonnon vaihtelu ja ihmiselämän tilanteet. Näyttelyn vanhemmissa kuvissa nostalgia korostuu ja luonto on kuvaamiselle loppumaton lähde.

Hannu Peltomaa valmistui Taideteollisen oppilaitoksen kamerataiteen osastolta vuonna 1967 ja hänen uransa tunnetuimpiin teoksiin kuuluu palkittu dokumenttielokuva Rantojen miehet vuodelta 1971, sekä pitkät lastenelokuvat Taikapeili (1984) ja Kumma juttu (1989). Taikapeili palkittiin Moskovan elokuvafestivaalien parhaanan lastenelokuvana vuonna 1985. Peltomaa kuvasi yhdessä Kari Sohlbergin kanssa Rauni Mollbergin ohjaaman elokuvan Maa on syntinen laulu (1973) ja toimi pääkuvaajana ja leikkaajana Mollbergin elokuvassa Aika hyvä ihmiseksi (1977).

Näyttelyn aikana nähdään siis myös runsaasti elävää kuvaa. Peltomaa kertoo näyttelynrakennuksen taustoista: "Kävin Mollbrgin jäämistöstä penkomassa ruosteiset filmipurkit Aika hyvä ihmiseksi -elokuvan leikkauspoistoista. Olen kelannut niitä muutaman vuoden aikana ja löytänyt itse leikkaamiani pois jätettyjä kokonaisia kohtauksia. Näitä on nyt ensi kertaa nähtävissä nähtävissä  Laternassa ."

Lisätietoa elokuvanäytöksista tulossa tälle sivulle ja Laternan Facebook-sivulle aikataulun tarkennuttua.

Hannu Peltomaa
Hannu Peltomaa