Miia Kallio ja Otto Santala

Esteitä, veistoksia, öljymaalauksia ja videoteoksia

15
.
3
.–
1.4.2023
Tiili- ja kellarigalleria

Miia Kallion ja Otto Santalan yhteisnäyttely Esteitä Galleria Laterna Magican Kellari- ja Tiiligalleriassa koostuu keraamisista veistoksista, öljymaalauksista ja videoteoksista. Kallio on kuva- ja keramiikkataiteilija ja keskittynyt ilmaisussaan suomalaisen punasaven ns. villisaven käyttöön. Kuvataiteilija Santala käyttää ilmaisussaan maalauksen lisäksi valokuvaa ja liikkuvaa kuvaa. Näyttelyn avajaisia juhlistetaan gallerialla tiistaina 14.3.2023.

Esteitä-näyttely jatkaa teemallisesti vuonna 2018 Galleria Laterna Magicassa pidettyä yhteisnäyttelyä Vallan rakenteita. Molempia näyttelyitä yhdistää niitä edeltänyt työskentely Unkarissa, Budapestin Valoság-residenssissä. Taiteilijat työskentelivät Unkarissa ensin keväällä 2018 ja uudelleen helmikuussa 2022.

Residenssijakso toimi kummankin näyttelyn teemallista lähestymistapaa pohjaavana tekijänä. Pohtiessaan kahden residenssijakson välissä tapahtuneita muutoksia Unkarilaisessa taidekentässä ja yhteiskunnassa Miia Kallio havainnoi joitakin näkyviä muutoksia:

"Pysyvät mielenosoitukset oli lopetettu keskuspuistosta ja paikan tuntumaan oli nousemassa maailman suurin unkarilaisen etnografian museo. Näkemämme perusteella edes taidekentällä kritiikkiä vallanpitäjiä kohtaan ei ollut juurikaan havaittavissa. Kriittinen taide oli ns. historiallista ja esimerkiksi vanhaan kommunistiseen valtaan kohdistuvaa."

Miia Kallio tutkii näyttelyteoksissaan ihmisen itsensä rakentamia sekä yhteiskunnan yksilölle asettamia esteitä. Lähtökohtana teoskokonaisuudelle toimivat Budapestissä havainnoidut kaupunkikuvassa yleiset porttikäytävien kiviset stopparit. Este voi olla huomaamaton ja tarpeellinen omassa tehtävässään tai toimijuutta olennaisesti rajoittava tekijä.

Pääministeri Viktor Orbánin Unkarissa yhteiskunnallinen keskustelu on rajoitettua ja demokratia uhattuna. Kallion käsityksen mukaan ulkopuolisen tarkastelijan on lähes mahdoton nähdä yhteiskunnan todellisuuden kaikkia vivahteita. Kyseessä on aina tulkinta, johon vaikuttavat tarkastelijan omat ennakko-oletukset ja näkökulmat. Budapestissa toteutettu alumiinisiin ensiapulaatikoihin kootut variaatiot erilaisista estemuodoista kuvaavat esteiden moninaisuutta ja objektiivisen tarkastelun rajallisuutta.

Residenssijakson aikana Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja sodan kuvat vyöryivät länsimaailman uutisvirtaan. Ajatus esteistä yhteiskunnan asettamina yksilön rajoitteina laajentui käsittämään esteen hyvin konkreettisena sotilaalliselta hyökkäykseltä suojaavana rakenteena. Ukrainalaisten vapaaehtoisten ratakiskoista hitsaamat panssariesteet, eli ns. tsekkiläiset siilit Odessan kaduilla pysäyttävät pohtimaan yksilön roolia yhteiskunnassa ja yhteistä tarvetta esteille. Miia Kallion Odessa-installaatio koostuu 35 osasta, joissa jokaisen pintaan on piirretty osia tsekkiläisistä siileistä.

Miia Kallio: Odessa-installaatio Laterna Magican Pieni näyttämö -tilassa. Kuva: Otto Santala

Miia Kallion teokset on toteutettu suomalaisesta punasavesta dreijaamalla ja käsinrakentamalla. Kallio jättää teoksensa lasittamatta, mutta kiillottaa teoksensa ja toisinaan mustasavustaa pinnat.

Otto Santala käsittelee taiteessaan niitä ihmisiä, jotka ovat joutuneet yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle tai eivät ikinä olleetkaan niiden ulottuvissa. Heitä, joille yhteiskunnan rakentamat esteet ovat muodostuneet ylipääsemättömiksi. Demokratian hiipuminen ja autoritaarisuuden ihannointi esimerkiksi Unkarin kaltaisessa yhteiskunnassa ajaa nämä ihmiset yhä enemmän marginaaliin vailla mahdollisuuksia puolustaa oikeuksiaan.

Otto Santalan teokset näyttelyssä ovat öljymaalauksia ja videoteoksia. Santala pohtii esteiden teemaa teostensa taustalla: "Mitä jää jäljelle niille henkilöille, jotka tipahtavat ulos? He, jotka ovat osa yhteiskuntaa, voivat puolustaa oikeuksiaan esimerkiksi mielenosoituksissa. Yhteiskunnan rakenteellisista esteistä muodostuu muuri, jota ei voi enää ylittää. Unkarissa asunnottomuudesta on tehty laitonta, mikä entisestään kaventaa näiden ihmisten vaikuttamismahdollisuuksia. Paikallisena tapana on jättää ruokaa tai vaatteita avun tarvitsijalle, julkiselle paikalle. "

Miia Kallio ja Otto Santala on tavattavissa gallerialla näyttelyn avajaisten lisäksi myös lauantaina 25.3 klo 13-15.

Teoskuvien teostiedot

Miia Kallio

(Yllä oikealla) Normi, 2022, 43 x 34 x 34 cm, suomalainen punasavi, mustasavustus.

Otto Santala

(Yllä vasemmalla) Hylätty, 2022, 60 x 100, öljyväri kankaalle.

Miia Kallio: Ymmärtämisen vaikeus I-III, 2022, 23 x 22 x 16 cm, 20 x 23 x 16 cm, 24 x 42 x 17 cm, suomalainen punasavi,mustasavustus, villa, kierrätysmateriaalit.
Otto Santala: Sensuroitu, 60 x 100cm, öljyväri kankaalle, 2022