Pia Andell ja Mina Laamo

Four Trick Pony — Loppumaton, itseään uudelleen luova dokumentaarinen installaatio

16
.
8
.–
7.9.2024
Kellarigalleria

Näyttelyn avajaiset on Taiteiden yönä 15.8.2024 klo 17-19. Sekä avajaisiin että näyttelyyn on kaikille vapaa pääsy.

Four Trick Ponyn kautta Pia Andell ja Mina Laamo tutkivat, mitä tapahtuu, jos räpistelee irti tarinasta? Mitä vaihtoehtoisia tapoja kertoa maailmasta on? Miten tavoitella yhteistä, sanatonta kollektiivista muistia? Tarvitsemmeko tarinaa vai voiko sen perimmäisen tarkoituksen, pyrkimyksen tavoittaa emotionaalisesti toinen ihminen, saavuttaa myös ilman sitä?

Teos kertoo ihmisistä, vähän eläimistä ja koskee kaikkia. Se on lempeä. Kaikkea sitä mitä vallitseva aika ei ole. Teos rakentuu elämän pienistä hetkistä. Se sopii kaikenikäisille, jotka kokevat sen tavallaan: se herättelee katsojassa omia kokemuksia ja saattaa synnyttää jopa nostalgisia tunnelmia.

Four Trick Pony on dokumentaarinen installaatio, joka perustuu luonnonmukaiseen algoritmiin. Teos rakentuu kolmesta alkulukuihin perustuvasta liikkuvan kuvan kompilaatiosta (7, 11 ja 13 min) ja yhdestä alkuluvullisesta ääniraidasta (17 min), jotka toistuessaan luovat jatkuvasti uusia audiovisuaalisia yhdistelmiä ja uusia mahdollisuuksia tulkinnoille.

Teos on joka hetki ainutkertainen, eikä toistu koskaan samana. Teoksessa ei ole tarinaa, vaan se perustuu hetkeen ja havaintoon, kuten elämäkin. Teoksen tulkinta alkaa, kun näyttelyvieras astuu tilaan ja päättyy kun hän astuu ulos. Katsoja valitsee mihin suuntaa huomion. Näin näyttelyssä kävijä osallistuu aktiivisesti teoksen luomiseen ja merkityksellistämiseen, eikä ole pelkkä vastaanottaja.

Alkusysäyksenä teokselle on ollut tekijöiden havainto elokuvakerronnan rajoituksista, vapauden kaventumisesta, sekä kaikkialla vastaan tulevasta tarinan vaatimuksesta. Four Trick Pony on installaatio, joka on syntynyt tarpeesta haastaa sitä, mistä puhumme kun puhumme taiteen vapaudesta sekä taiteen, tunteen ja yhteen tulemisen merkityksestä.

Teos sai ensiesityksen Turun Taidemuseossa ajalla 27.11.2020-21.3.2021.

Pia Andell (s.1964) on ohjannut dokumentaarisia ja fiktiivisiä elokuvia, joita  on esitetty ja palkittu merkitttävillä festivaaleilla niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Andellin viimeisin valmistunut elokuva, Kesken (2024), palkittiin Västeråsin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla parhaana pohjoismaisena draamana. 

https://www.piaandell.com

Mina Laamo (s.1978) ohjaa dokumentaarisia elokuvia, joiden lähestymistapa aiheeseen on vahvasti visuaalinen. Elokuvissaan hän on tarkastellut surua, riittämättömyyden kokemusta ja vieraan pelkoa. Viimeisin elokuva Surunkesyttäjät oli elokuvateattereissa keväällä 2022. Tällä hetkellä Laamo työskentelee ihmisen luontosuhdetta ja luontotunteita tutkivan Luontodokumentti kuolevista linnuista -teoksen parissa.

https://www.kokoproduction.fi

TYÖRYHMÄ

Käsikirjoitus, ohjaus ja tuotanto: Pia Andell ja Mina Laamo

Äänisuunnittelu: Janne Laine

YHTEYS

  Pia Andell | Mina Laamo

Puh. 0405441213 | puh. 0440666062

pia.andell@gmail.com |mina.laamo@gmail.com

Teoksen valmistumista ovat tukeneet:

AVEK - Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus

TAIKE - Taiteen edistämiskeskus

Näyttelyä on tukenut:

TAIKE - Taiteen edistämiskeskus (Uudenmaan taidetoimikunta)