Jarmo Lehtinen

Gottfriedin maailma, valokuvia

21
.
8
.–
12.9.2020
Kirjagalleria

Jarmo Lehtisen hopeagelatiinivedoksista koostuva valokuvanäyttely Gottfriedin maailma rakentuu Laterna Magican Kirjagalleriatilaan elokuussa. Näyttelyn kaikki kuvat on kuvattu mustavalkofilmille kameroilla, joita nykypäivänä voi luonnehtia vintage-vempaimiksi. Elokuussa julkaistiin myös Jarmo Lehtisen esikoisromaani Keskusteluja Gottfried-koiran kanssa (Art House).

GOTTFRIEDIN MAAILMA

Valokuvanäyttelyni nimen piti alun perin olla Kotikutoista, kodinomaista. Kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Gottfried-koira astui elämääni haluamaansa aikaan ja haluamallaan tavalla, johon minulla ei ollut sanomista. Kirjoitin muistiin Gottfried-keskustelut ja tuokiot, joita yhdessä vietimme. Siitä syntyi kirja Keskusteluja Gottfried-koiran kanssa. Siinä yhteydessä Gottfried asteli lyhyehköine jalkoineen myös valokuvanäyttelyni tähdeksi.

Gottfriedin päärooli näyttelyssä on sikäli hankala ja aiheuttaa kiusallista selittelyä, että en ole onnistunut ottamaan siitä yhtään kunnollista valokuvaa. Filmille kuitenkin tallentui muita kohteita yhteisistä hetkistämme. Voisi siis sanoa, että vaikka Gottfried ei esiinny yhdessäkään kuvassa, se esiintyy kaikissa kuvissa.

Koiruutta näyttelyssä edustaa Gottfriedin sijaan siskoni koira. Koirat ovat sen verran saman hahmoisia, että ilmeisesti jakavat kaksi tai kolme rotua.

Gottfriedin maailma kertoo siitä ympäristöstä, missä elämme; lähiuniversumista, jossa koira ja ihminen viettävät suurimman osan aikaansa, vaikka ainakin ihminen on usein sokea sen ihmeille. Gottfried ajattelee laajasti ja keskustelee maailmoja syleilevistä asioista, mutta se liikkuu ja vaikuttaa kotikulmilla, lähiympäristössä – enimmillään pienen junamatkan päässä. Siksi Gottfriedin maailma muistuttaa hyvin paljon alkuperäistä, toteutumatta jäänyttä näyttelyä Kotikutoista, kodinomaista. Ehkä kyseessä on kodinomaisuuden ja gottfriedismin hybridinäyttely.

Gottfriedin maailma ja Kotikutoista, kodinomaista ovat siis näyttelyn avainilmauksia. Kolmas ilmaus, joka kuvaa tätä näyttelyä, on Litkuin loihditut. Näyttelyn kaikki kuvat olen ottanut mustavalkofilmille kameroilla, joita nykypäivänä voi luonnehtia vintage-vempaimiksi. Suurennuskoneella negatiivilta valonherkälle paperille heijastetut kuvat olen vedostanut hennon punavaloisessa pimiössä kemikaalialtaissa perinteiseen tapaan uittamalla. Tekniikka on nimeltään hopeagelatiinivedostus.

Keskusteluja Gottfried-koiran kanssa on ensimmäinen kaunokirjallinen teokseni. Gottfriedin maailma on toinen valokuvanäyttelyni. Ensimmäinen valokuvanäyttelyni, Lähde lähelle! keskittyi niin ikään kunnioittamaan ja paljastamaan lähiympäristömme ihmeitä. Saatamme sivuuttaa lähiympäristön itsestäänselvyytenä, mutta aistien avaaminen lähellä oleville asioille auttaa ymmärtämään myös elämän isoja asioita. Koiran ja ihmisen on hyvä olla sovussa keskenään ja lähiympäristönsä kanssa.

Viihtykää Gottfriedin maailmassa!

Jarmo Lehtinen

*********

Jarmo Lehtinen on tavattavissa gallerialla avajaisten lisäksi myös lauantaina 29.8. klo 13-15. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa.