Timo Kirves

Havanna Mix, valokuvia

5
.
10
.–
22.10.2022
Kirjagalleria

Kuvajournalisti Timo Kirveen valokuvakirja julkaistaan postuumisti lokakuussa. Tervetuloa Havanna Mix -kirjan julkistustilaisuuteen Kirjagalleria Laterna Magicaan tiistaina 4.10. klo 17–19.

Timo Kirves (1939–2021) teki yli 60 vuoden uran valokuvaajana. Hänet muistetaan intohimoisena ihmisten kuvaajana.

Viimeisinä vuosinaan Kirves hullaantui Havannasta niin, että matkusti sinne kolme kertaa kuvaamaan. Näistä kuvista hän alkoi koostaa kirjaa, joka jäi kesken, kun hän menehtyi toukokuussa 2021. Havanna Mix vie lukijansa kuumille kaduille ja hikisiin tanssibaareihin, ihmisten luo.

Kirjan kustantaa Musta Taide ja sen graafinen suunnittelija on Jorma Hinkka. Teoksen valmistusta ovat tukeneet Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö JOKES sekä Patricia Seppälän säätiö.

Kirjan julkaisun yhteydessä avautuu Kirveen Havanna Mix -näyttely, joka on esillä Laterna Magicassa 5.–22.10.

Timo Kirves aloitti valokuvaajanuransa Claire Ahon assistenttina. Hän kuvasi 60-luvulla muun muassa Anna-lehteen ja uudisti muotikuvaa legendaarisessa Finnseven-osuuskunnassa. Vajaan kymmenen vuoden mainostoimistouran jälkeen hän palasi rehellisempänä pitämänsä lehtikuvan pariin, ensin Suomen Kuvalehteen, sitten Kotilieteen ja sen jälkeen freelanceriksi. Hän kuvasi kaikkiin suuriin suomalaisiin lehtiin, kuten Helsingin Sanomiin, Ilta-Sanomiin ja Hufvudstadsbladetiin. Kirveen uralle osui myös digitalisoitumisen murros, ja hän otti sen vastaan tapansa mukaan innolla ja etujoukoissa. 90-luvun puolivälistä lähtien hän opetti valokuvaustyönsä ohessa kuvankäsittelyä merkittävälle osalle Suomen graafisen alan huipuista muun muassa Aalto-yliopistossa ja muissa alan oppilaitoksissa sekä lehtien kuvatoimituksissa ja painotaloissa.

”Olen sillä tavalla vanhakantainen, että katson tehtäväkseni tuoda tilanne ihmisille nähtäväksi sellaisena kuin se on: vaikka mun näkemänäni, niin kuitenkin mahdollisimman oikeana.[– –] Mä edustan aikaa, jolloin valokuvia otettiin niin, että kuvaaja vain piti hoksottimet hereillä. Nykytrendi tahtoo olla sellainen, että se, mikä on olemassa, ei riitä. Siitä ei löydetä tarpeeksi idistä, joten kuvaa aletaan rakentaa. Mulle se on hirveän vieras ajatus. Tää maailma on niin ihmeellinen paikka, ettei sitä tarvitse vähätellä ja rakentaa uusiksi oman mielensä mukaisesti”, Kirves sanoi Photo Raw -lehden haastattelussa vuonna 2010.

Aika: tiistai 4.10. klo 17–19

Paikka: Kirjagalleria Laterna Magica, Rauhankatu 7, Helsinki

Lisätietoja: Antti Kirves, Valokuvaaja, toimittaja, Timo Kirveen veljenpoika, 040 577 5272 antti@anttikirves.fi

Arvostelukappaleet: Tuomo-Juhani Vuorenmaa Vastaava toimittaja, Musta Taide tume.vuorenmaa@gmail.com, 0400 681 709

Näyttelytilan tiedot: Kirjagalleria Laterna Magica

Eira Sillanpää, 044 283 1212, eira@laterna.net