Petra Giacomelli

Heinäkuun yö

28
.
6
.–
22.7.2023
Tiili- ja kellarigalleria

Heinäkuun Yö on kirjailija Bruno Schulzin (Drohobycz, Itàvalta -Unkari, nyk. Ukraina, 1892-1942 ) samannimisen surrealistisen novellin inspiroima nàyttelykokonaisuus. Näyttelyn avajaisia juhlistetaan heinäkuun kynnyksellä, tiistaina 27.6. klo 17-19. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin!

”Näissä liikkumattomissa tyvenissä, näissä pimeyden lahdelmissa viipyilee vielä öisiltä vaeltajilta jääneitä keskustelunriekaleita, julisteiden tekstien katkelmia, eksyneitä naurutahteja, kuiskausten kaistaleita, joita yön tuulahdus ei ole hajottanut.”

Bruno Schulz, Kanelipuodit ja muita kertomuksia, suomennos Tapani Kärkkäinen, Basam Books 2013

Laterna Magican kellaritilassa nähdään heinäkuun öinä ja päivinä kollaasimaalauksia paperille ja kankaalle, taiteilijakirjoja, mehiläisvahaveistoksia ja musiikillinen videoteos "Pakenevia hetkiä". Sen lähtökohtana on Giacomellin kuvapäiväkirjan 12 kuvaa ja viulisti Leena Tuomisto-Saarikosken niihin improvisaatioiden pohjalta työstämä musiikki. Tuomisto-Saarikoski on tehnyt työuransa Tapiola Sinfoniettan viulistina. Videoversion on toteuttanut tanssija, koreografi ja videotaiteilija Kazimir Kolesnik.

Petra Giacomelli on Italiassa vuodesta 1983 asunut, Rooman Taideakatemiasta valmistunut suomalainen taiteilija, jonka kuvamaailma kasvaa usein kirjallisista vaikutteista. Hän on toteuttanut mm. E.T.A. Hoffmannin pienoisromaanin ”Kultainen malja” kuvituksen ja siihen liittyneen näyttelyn ja kuvittanut monia Juhani Peltosen tekstejä. Taiteilijakirjat, vanhoihin kiinniliimattuihin kirjoihin toteutetut sanattomat kertomukset ovat olleet Giacomellille ominaisia teoksia jo vuosien ajan.

MUSIIKILLINEN VIDEOTEOS PAKENEVIA HETKIÄ

LEENA

Vuosia sitten ehdotin Petralle, että voisin joskus improvisoida viululla hänen kuvistaan. Asia jäi, mutta tuli uudestaan myöhemmin puheeksi ja Petra kertoi kirjasta, johon hän on maalannut 100 aukeamaa. Kirja mukana menimme elokuussa 2019 taloyhtiömme kerhohuoneelle. Muutaman yhdessä vietetyn päivän aikana äänitimme puhelimen muistiin suuren määrän improvisaatioita. Petra istui keinutuolissa, jossa luki "Carpe Diem`ja minä soitin. Keskustelimme kaikesta. Myöhemmin valitsin mieleiseni 12 kuvaan soittamistani improvisaatioista, ja ne nuotinnettiin vapaasti, esimerkiksi tahtiviivoja ja tarkkoja rytmejä ei ole kirjoitettu muistiin. Improvisatorisuus on edelleen osa teoksia. En yritä kuvata kuvaa, vaan soitan tunteita, mielikuvia ja tarinoita, omaa subjektiivista todellisuutani, jota Petran kuvat minussa spontaanisti herättivät ja herättävät.

PETRA

Lapsena piirsin päivittäin ruutulehtiöihin, joita isoisältäni sain. Osa vihkoistani säilyi ja lapsuuden hieroglyfit ovat yhä tulkittavissa. Täytän edelleenkin kuvilla kirjoja ja vihkoja. Aukeamat ovat sanattomia tarinoita tai näiden aiheita.

KAZIMIR

Vuonna 2019 Leena esitteli minulle joitakin Petran maalauksia ja niin tämä yhteisprojekti syntyi. Video-reproduktio kirjan 12 maalauksesta näyttää ne uudessa yhteydessä Leenan sooloviululla soittaman musiikin rinnalla.

Katso teoksen traileri tästä:

Petra Giacomelli

Petra Giacomelli CV