Carita Savolainen ja Kristina Haataja

Henkäys – Ajan rajallisuudesta, hauraudesta, sen voimasta ja sen jättämistä jäljistä

26
.
7
.–
12.8.2023
Kirjagalleria

Näyttely koostuu valokuvien, akvarellien ja sanojen vuoropuhelusta. Lähtökohtana kokonaisuudelle on ajassa etenevä valokuvasarja samasta paikasta ja kohteesta, lapsuuden ystävästä veden äärellä halki usean vuoden ja vuodenajan.

Sanat ja akvarellit kietoutuvat tiiviisti yhteen valokuvien kanssa. Ne ovat visuaalisia elementtejä sekä aavistuksia valokuvan välittämistä moniulotteisista todellisuuksien tasoista.

Yhdistelmä johdattelee meidät kehollisen muistin kautta tunteeseen olla yhtä luonnon kanssa, kuinka kaikki on toistuvaa, katoavaa ja läsnä olevaa.

Carita Savolainen Valokuvat ja akvarellit

Kristina Haataja Tekstit

Carita Savolainen on Ranskassa maisteritutkintonsa suorittanut kuvataiteilija (D.N.S.E.P. with honors). Hän asuu ja työskentelee Etelä-Ranskassa, mutta on myös asunut ja toiminut Helsingissä ja Brysselissä useamman vuoden ajan. Hän on johtanut nykytaideyhdistystä ... A Sa Place, jota Ranskan kulttuuriministeriö on tukenut erilaisissa kansainvälisissä vaihdoissa, näyttelyiden ja temaattisten residenssien hankkeissa, jotka ovat yhdistäneet paikan ja sen asukkaat. Hän osallistuu näyttelyihin säännöllisesti Euroopassa ja sen ulkopuolella teoksillaan, joissa hän painottaa eritysesti suhdetta luontoon visuaalisin keinoin (maalaus, piirustus, installaatio, video, ääni, valokuva, teksti). Hänen teoksiaan on useissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa. Hänen lähestymistapansa liittyy olennaisesti käsitteeseen, että jokaisella luonnon elementillä on oma sielunsa: vedellä, metsällä, ilmalla. Teosten näennäiseen kauneuteen sekoittuu alinomainen pelko kaiken katoamisesta.

Kristina Haataja on suomalainen kääntäjä ja kirjailija. Hän opiskeli kieliä Pariisissa, jossa asui kaksikymmentä vuotta. Hän on työskennellyt molemmissa maissa myös opettajana ja laajasti eri alojen tulkkina. Haataja on julkaissut viisi romaania ja suomentanut runsaasti ranskankielistä kirjallisuutta mm. Marguerite Durasin, Emmanuel Carrèren ja Jules Vernen teoksia.

Haataja ja Savolainen ovat tehneet kuvaa ja sanoja yhdistävää yhteistyötä jo aiemmin mm. monikielisissä teoksissa Olemme jo tavanneet ja Katseen kautta (Éléments de langage, 2013 ja 2017).