Pirjo Pesonen

Jääkellari, installaatio

29
.
5
.–
15.6.2024
Tiili- ja kellarigalleria

Näyttelyni Jääkellari Galleria Laterna Magicassa 29.5–15.6. 2024 keskittyy jään merkitykseen ihmiskunnalle ja planeettamme ekosysteemille. Jää on olennainen osa planeettamme luonnon tasapainoa, sen elämän monimuotoisuutta ja ekosysteemimme elinkelpoisuutta. Maapallomme lämpötilan kohoamisen seurauksena jään sulaminen tulee aiheuttamaan mullistavia ja arvaamattomia luonnonkatastrofeja, mikäli sitä ei pystytä pysäyttämään. Elämä maapallolla on vahvasti riippuvaista jäästä ja sen säilymisestä.

Näyttelykokonaisuus muodostuu erilaisista taiteellisista ilmaisukeinoista: alumiinille vedostetuista valokuvista, led-valoilla valaistuista akryylipaneeleista, keraamisista veistoksista sekä jääinstallaatiosta.

Jääkellarissa on perinteisesti säilötty jäätä tulevaa käyttöä varten. Minun Jääkellarini on metafora tulevaisuuden pankkiholvista, jonne on säilötty näytteitä kauniista ja jo kadonneesta jäästä. Näyttely on estetiikan avulla hienovireisesti poliittisesti kantaaottava. Haluan herättää ihmiset näkemään jään tärkeyden ei niinkään tietoon ja järkeen vetoamalla, vaan ennen kaikkea taiteellisin keinoin. Olen kerännyt ”näytteeni” arkisista kohteista: lätäköistä, ojista, lammikoista, rannoilta ja kallioleikkauksista. Tarkennan katseen yksityiskohtiin, näytän pienessä suurta ja monimuotoista kauneutta.

Laterna Magican mielenkiintoinen kellarigalleriatila, jääkauden siloittamine kallioineen, on se paikka, johon tämä näyttelyni on tehtävä. Näyttelyn ajankohta, toukokuun loppu ja kesän alku, on sitä aikaa, kun jäätä säilöttiin lämpimiä aikoja ja tulevaisuutta varten. Ajoitus lämpimän vuodenajan alkuun luo kontrastin, joka korostaa jään tärkeyttä ja herättää keskustelua sen säilyttämisestä ja suojelemisesta.