Henna Paasonen

Järvi, pitsimaalauksia ja kasvikudonnaisia

26
.
10
.–
12.11.2022
Tiili- ja Kellarigalleria

Tervetuloa tapaamaan taiteilija Henna Paasosta gallerialle näyttelyn päättymispäivänä lauantaina 12.11. klo 13-15.

Kasvoin hoitajaäitini kanssa maaseutuvanhainkodissa Ridasjärven kylässä. Äitini oli innokas virkkaaja ja hän opetti taidon minullekin. Pitsiä oli kodissamme joka puolella: verhoina, tyynynpäällisinä, peittoina ja vaatteina. Minulla oli oma mytologinen maailma, Hiljaisuuden maa, jossa olin puunhaltia ja jossa oli paljon luonnonhenkiä, Äiti Maa, metsiä ja järviä. Minulla oli hengellinen suhde luontoon ja voimakas tunne sen pyhyydestä. Nykyään Hiljaisuuden maa on osa aikuisen naisen spiritualiteettiani, johon on tullut mukaan myös ortodoksinen kristillisyys. Asun Heinolassa ortodoksisessa Juliana-yhteisössä. Jumala on minulle Järvi, jonka lämpimässä vedessä elän ja liikun. Sisäisestä Järvestäni nousevat myös teokseni.

Järvi-näyttelyni käsittelee myös järviluonnon kunnioittamista pitsimaalausten sekä kasvikudonnaisten keinoin. Näyttelyn teokset kuvaavat järviluontoa eri vuodenaikoina, eri vuorokaudenaikoina. Suhteeni järviluontoon on mystikon suhde. Pitsin virkkaaminen puolestaan kytkee minut sukuni naisten ketjuun ja on minulle yksi naisen arkisista riiteistä.

Ortodoksisen ekoteologian mukaan luomakunnan vahingoittaminen on synti eli erottaa ihmisen Jumalasta. Tämä kuilu on nykyisten ympäristöongelmien pääsyy. Ongelman ratkaisu ei ole siis pelkästään tapojen muutoksessa vaan henkisessä muutoksessa. Kunnioitus materiaalista luomakuntaa kohtaan on syvällä ortodoksisessa teologiassa. Henkisen ja maallisen välillä ei tehdä voimakasta kahtiajakoisuutta. On meistä kiinni, heijastaako luonnon käyttömme ahneuttamme vai voimmeko elää niin, että luonnon kauneus näyttää Jumalan jäljen. Järvi-näyttelyni tähtää järviluonnon kauneuden esiintuomiseen ja sitä kautta haluun suojella järviekosysteemejä.

Maalaukseni ja kasvikudonnaiseni ovat käsityöaktivismia, craftismia. Tuon perinteisesti naisten arkiseen, suljettuun maailmaan kuuluvan käsityön taiteen alueelle. Teoksillani kommentoin ekosysteemien köyhtymistä, saastumista ja ilmastonmuutosta tuomalla esiin ortodoksisen syvänäkökulman.