Essi Hurme

Joitakuita, keramiikkaveistoksia ja pastellimaalauksia

15
.
3
.–
1.4.2023
Kirjagalleria

Essi Hurmeen näyttely rakentuu Laterna Magican kirjagalleriatilaan maaliskuussa. Joitakuita-näyttelyssä nähdään keramiikkaveistoksia ja pastellimaalauksia. Näyttelyn avajaisia juhlistetaan tiistaina 14.3. klo 17-19.

Hurmeen pastellimaalaukset ovat muotokuvia ja väritutkielmia kuvitteellisista henkilöistä. Keraamisia ” Istuksijoita” on syntynyt vuosien varrella kymmeniä. Nyt osa heistä pääsee istuksimaan Laternan kirjagalleriatilan seinälle.

Essi Hurme kuvailee näyttelykokonaisuuden syntyä: "Ensimmäinen pieni istuva hahmo syntyi japanilaisen raku-keramiikan kurssilla vuonna 2015. Kun istuvia hahmoja alkoi syntyä lisää, aloin kutsua niitä nimellä istuksijat. Niitä on tähän päivään mennessä kertynyt useita kymmeniä, viimeisin helmikuussa 2023. Jokainen Istuksija on oma uniikki yksilönsä. Ne ovat neutraaleja samastuttavia hahmoja, jotka antavat katsojansa päättää mitä kulloinkin miettivät. Siksikin vain joillain on sylissään jotakin, kuten kirja, kruunu tai kivi.

Kuivapastellitöistä suurin osa on tehty vuodenvaihteessa 2021-2022. Joululomalla ja virkavapaalla jonkinlaisessa välitilassa oli vapaus ja keveys leikkiä väreillä ja viivoilla. Valitsin intuitiivisesti paperin värin, sitten ensimmäisen liidun ja toisen, mahdollisesti kolmannen. Halusin tutkia miten muutamalla värillä saa aikaan valon ja varjon vaikutelman ja miten muutamalla vedolla syntyy tunnistettava hahmo. Muutamassa viikossa kuvia kertyi kymmeniä. Sittemmin olen jatkanut kuvien tekemistä samalla ajatuksella, mutta hiukan rauhallisempaan tahtiin."

Essi Hurme (s.1972) on helsinkiläislähtöinen kuvataiteilija ja näyttelijä, joka palasi Vaasan vuosien jälkeen uudellemaalle ja asuu nykyisin Porvoon vanhassakaupungissa.

Essi Hurme tavattavissa gallerialla avajaisten lisäksi myös näyttelyn päättymispäivänä 1.4. klo 13-15.