Nagashila

Joki kaipaa valtamerta

19
.
8
.–
10.9.2022
Kellarigalleria

Nyt on kuolema 

   rakkaus,  

                     joki suutelee valtamerta 

merivirrat läpäisevät vapautta toisissaan 

. . . tein luonnoksia rakkaudesta. Oli kevät, ja joutsenet laskeutuivat sydämeni virtaan, toivat viestin valtameren syvyydestä, viisaudesta joka rakastaa. Niin hajoavat joet suistoon ennen vapautumistaan.

JOKI KAIPAA VALTAMERTA on poikkitaiteellinen kokonaisteos, joka syntyy maalausten, kahden tilateoksen ja kaksikymmentä säkeisen ”Ei paluuta — ” runon toisiaan läpäisevästä yhteistajutilasta, syvämietteisestä kontemplaatiosta, joka kutsuu ihmistä hänen henkilökohtaisen olemassa olonsa uudelleen arviointiin.

Taidemaalari Nagashila (s.1962) ammentaa meditaatiotraditioiden viisaudesta. Hänen näkökulmansa taiteeseen luo ja syventää alkuperäisen abstraktin maalaustaiteen tarkoitusta, silmän sydänhiljaisuutta, jonka ytimessä taideteoksen kautta avautuu vuorovaikutteinen syväoleminen elämän ilon ja toden kanssa.

Vuonna 2008 Nagashila oli mukana perustamassa uutta taidekoulua Helsinkiin, joka neljävuotisessa opetusohjelmassaan yhdistää meditaation ja taiteen; hän on tällä hetkellä Avoimen taidekoulun johtava opettaja. Buddhalaisen vihkimyksensä kautta (1998) hän toimii myös meditaatio-opettajana. Kirjotuksissaan taiteesta ja haastatteluissa sekä opetustyönsä kautta hän nostaa esiin historiamme lävitse virtaavan kontemplaatiotaiteen elävän tradition kauneuden, sen ihmisyyttä valaisevan merkityksen.

Taiteen edistämiskeskus Taike on tukenut näyttelyä.

Näyttelyn avajaisia juhlistetaan Taiteiden yönä 18.8. klo 17-19.