Cia Rinne

Laterna Magica 35 -juhlanäyttely: Sentences, videoteos

10
.
4
.–
4.5.2024
Tiiligalleria

Laterna Magica juhlistaa 35-vuotista historiaa juhlanäyttelyjen merkeissä. Näyttelyjen avajaisia juhlistetaan tiistaina 9.4. klo 17-19. Avajaisten juhlarunon lausuu runoilija Petra Vallila ja juhlabiisit tarjoilee Loiriplukari. Tiiligalleriassa nähdään Cia Rinteen videoteos Sentences.

Rinne on suomenruotsalainen runoilija ja taiteilija, joka asuu ja työskentelee Berliinissä. Rinne työskentelee kielen parissa. Hän yhdistää työssään eri kieliä ja taiteen muotoja: tekstiä, ääntä, performanssia ja elokuvaa. Rinne on julkaissut neljä runokokoelmaa ja kirjoittanut oopperalibreton.

Cia Rinne syntyi Göteborgissa ja on työskennellyt eri puolilla Eurooppaa mm. Tanskassa, Suomessa ja Saksassa liikkuen eri kielten välillä. Rinteen taide ja runous kumpuavat kielestä ja praktiikasta jota määrittävät huumori ja leikittely sanojen merkityksillä ja äänneasuilla.

Rinteen taiteellinen työskentely pohjautuu pelkistämiseen. Idean ilmaantuessa Rinne pelkistää sen muodoksi ja lopulta vain muutama sana on jäljellä. Metodi syntyi hänen opiskellessaan filosofiaa.

Laternan 35-vuotisnäyttelyssä nähtävä Rinteen teos sentences on videomontaasi joka koostuu 29:sta noin neljän sekunnin mittaisesta lyhyestä performanssista, jotka havainnollistavat luettuja lauseita.

Kuva yllä ja alla, pysäytyskuvat videoteoksesta sentences, 2’09min, 2022