Tero Makkonen, Tini Sauvo ja Esa Lindroos

Lepäävä kuu – valokuvia | Firmamento – materiaalilähtöisiä teoksia |Syvyyden pinta – ääniteos

4
.
10
.–
21.10.2023
Tiili- ja kellarigalleria

Tiiligalleriassa nähdään Tero Makkosen mystisiä yönäkymiä valokuvanäyttelyssä Lepäävä kuu. Kellarigalleriassa hehkuvat Tini Sauvon kimaltavat tekstiiliteokset, teemana Firmamento, taivaanpallo. Tiloja ja teoksia yhdistää Esa Lindroosin luoma äänimaailma.

Tero Makkonen: LEPÄÄVÄ KUU, valokuvia

”Mitä jos kuu pysähtyisi lepäämään,

heittäytyisi puiden kannateltavaksi.

Jättäisi alituisen kiertämisen

edes hetkeksi,

valokuvan hetkeksi”.

Tero Makkosen valokuvanäyttelyssä taivaalla kiertävä kuu pysähtyy lepäämään luonnonmaiseman erilaisiin ulokkeisiin; puun latvoihin, oksiin tai jopa järven pohjahakoon. Valokuvien illuusiot ovat syntyneet yhdistämällä kuvaushetkellä kameran etsimessä näkyviä eri etäisyyksillä olevia yksityiskohtia ”törmäilemään” samalle linjalle taivaalla näkyvän kuun kanssa. Telepolttoväli ja niukka terävyysalue häivyttävät maaston yksityiskohdat pehmeiksi, maalauksenomaisiksi, mikä on ollut osa kuvaustyyliäni jo yli kymmenen vuoden ajan.

Tero Makkonen (s.1971) on vantaalainen valokuvaaja ja elokuvaaja. Työskentely luontoon liittyvien valokuvaprojektien parissa on tuottanut yli 30 valokuvanäyttelyä ympäri Suomen. Tunnelma, valo ja kokemus luonnossa ovat hänen työskentelyssään keskeisiä.

Teoskuva yllä vasemmalla Tero Makkonen: Lepäävä kuu

Tero Makkonen: Lepäävä kuu #2

Tini Sauvo: FIRMAMENTO, Materiaalilähtöisiä teoksia

Teosten innoittajana on antiikin maakeskinen maailmankäsitys, Kosmos, Firmamento, taivaanpallo. Sen sisäkehillä Aurinko, Kuu ja planeetat kiertävät keskipisteessä sijaitsevaa Maata. Metallilangasta ja kuultavista tekstiileistä valmistetut teokset kuvastelevat myös antiikin alkuaineita, maata, vettä, ilmaa ja tulta. Taustalla humisevat tarut maailman synnystä ja synnyttäjistä, taivaankannen takojista, ylisistä ja alisista maailmoista.

Tini Sauvo (s. 1946) on helsinkiläinen kuvittaja, animaatioelokuvien ja lastenkirjojen tekijä. Vapaana taiteilijana hän on pitänyt parikymmentä gallerianäyttelyä, joissa on ollut esillä omaperäisiä, kokeilevilla tekniikoilla tehtyjä tekstiilejä ja sekatekniikkaveistoksia.

Teoskuva yllä oikealla Tini Sauvo: Arcticus

Ryhmän yhteistyö-CV

Tini Sauvo: Jäämeri