Antero Takala

Lumenvaloa

16
.
11
.–
3.12.2022
Kirjagalleria, Tiiligalleria ja Kellarigalleria

Antero Takalan Lumenvaloa-näyttelyn avajaisia ja Mustan Taiteen kustantaman valokuvakirjan julkistamista juhlistettiin Laterna Magicalla tiistaina 15.11. 2022 klo 17-19.

Antero Takala on tavattavissa gallerialla lauantaina 19.11. klo 13-15.

On talvi, on kaupunki, on lumipyry. On lumenvaloa. Kaikki on uutta. Ei tällä tavoin ennen kuvaamaani. Kaupunki lumipyryn läpi nähtynä. Ilman että kaupunki on pääosassa. Pääosassa on lumenvaloa. Kaupungin miljöö vain luo puitteet uudelle valokokemukselle. Kuljen kaupunkia ristiin rastiin. Niin kauas kuin yhden pyryn aikana ehtii kotoani Katajanokalta. Olen asunut täällä lähes 50 vuotta. Tämän vuoksi näkymät lumipyryn läpi sijoittuvat Helsingin vanhan keskustan alueelle. On Uspenskin katedraali ja näkymät sen korkealta mäeltä Pohjoisrannan vanhoihin laivoihin. Senaatintori ja Kauppatori ihmisineen lumipyryn läpi nähtynä. Katajanokan kärjen merihorisontti, joka ennakoi muuttuvaa säätä.

Kaupungin vanhat puistot ovat myös kuvaukseni kohteina: Sibeliuksen puisto, Töölönlahden rannat, Hesperian puisto, Munkkiniemen rannan vanhat puut. Vanhat puut kiinnostavat. Ikä näkyy niiden pahkuraisessa rungossa. Ne ovat selviytyjiä kaupungin saasteisessa ilmassa.

Nastakengät jalassa – varmuuden vuoksi – olen kiertänyt kuvauskohteita kolmen–neljän viime talven aikana. Ikäkin alkaa painaa. Enää kädet ja jalat eivät toimi niin kuin kuvatessani kirjaa Kaamos – Hämärän maisemat 1980-luvulla. Palelen helposti, kävely on hidasta – mutta lumenvalo kiehtoo.

Lumenvaloa-kirja julkistetaan 15.11.2022

Valokuvataiteilija, professori Antero Takala (s. 1939) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä vuodesta 1966 lähtien eri puolilla maailmaa: maisemaa, muotokuvia ja kokeellista valokuvaa. Teemanäyttelyt ”Häkki” (1971) ja ”Romeo & Julia” (1974) yhdistivät nykytanssia ja valokuvaa. Takala teki myös televisiolle valokuviin pohjautuvat videotaideteokset ”Romeo & Julia” (1972) ja ”Piha” (1980). Tunnettu maisematrilogia koostuu näyttelyistä ”Lapinmaisema” (1977), ”Kaamos – hämärän maisemat” (1987) ja ”Mielen maisemia” (2003).

Takala on julkaissut valokuvateokset Kaamos – Hämärän maisemat /Landscapes of Darkness (2006) ja Mindscape / Mielenmaisema (2010) sekä muistelmateoksen Maisemasta mielenmaisemaan – Elämäni kameran takana (2016). Antero Takala on saanut työstään valokuvaajana valtionpalkinnon 1967 ja 1973.

Lue Hannele Salmisen juttu Lumen valoa -kirjasta täältä.

Antero Takala: Uspenski

Lumenvaloa-näyttelyn lehdistökuvat löydät täältä