Seija Rönkkö ja Mikko Hentunen

Makki ja Nakkara, valokuvia ja tarinoita

8
.
12
.–
8.1.2022
Kirjagalleria

Huomaathan, että Laterna on joululomalla ja suljettu 24.12.-2.1.2022 sekä Loppiaisena 6.1.2022.

Näyttelyn teokset on rakennettu Makki ja Nakkara -kuvasarjan pohjalta kesällä ja syksyllä 2021. Kuvissa esiintyvät hahmot ja esineet on valmistettu itsetehdyistä ja myytävistä ruokatuotteista. Myös luonnosta ja lähimetsästä löytyviä materiaaleja on käytetty teoksissa. Pääosan esittäjät Makki ja Nakkara ovat Bon Vegan -kasvisnakkeja. Makin hattu on tehty kirsikkatomaatista ja Nakkaran hattu taas mustasta oliivista. Silminä molemmilla tuoreet mustapippurit.

”Muita hahmoja tehdään ja suunnitellaan jatkuvasti, sillä tarinoiden julkaisutahti on kova, 6 kuvaa viikossa. Kierrämme kauppoja ja marketteja uusia hahmoja etsien ja samalla kehitellen. Erityisiä aarreaittoja ovat ns. etnomarketit, joiden kasvistarjonnasta on saanut alkunsa moni hahmo ja tarina”, kertoo hahmot luonut Seija Rönkkö.

Kuvat lavastetaan näyttämönä toimivan lautasen päälle. Lautasen koko asettaa kuville paljon haasteita jo pelkästään kokonsa vuoksi. Kuvia ei ole erikseen valaistu, muutamaa tehostevalaisua lukuun ottamatta. Kuvia pyritään yleensäkin käsittelemään mahdollisimman vähän, ellei teoksen dramaturgia sitä erityisesti vaadi.

Kuvien aiheet ja tarinat haetaan tekijöiden omasta ympäristöstä ja päivänpolttavista uutisaiheista. Vaikka kuvat ovat yleensä valmiina ajoissa ennen julkaisupäivää, tehdään tekstit edellisenä iltana, jolloin päästään ajankohtaisuuteen ja spontaaniuteen. Suurin osa tarinoista ja kuvista sijoittuu kuvitteelliseen Vegelän pikkukaupunkiin, jossa kaikki tuntevat toisensa. Kaupungin tärkeitä tapahtumapaikkoja ovat mm. Grilli, kauppahalli, V-Market ja Madame Tusauksen vahakabinetti, jonka avulla mukaan saadaan myös historiallisia hahmoja. Vegelän asukkaista osa on satunnaisia vierailijoita sarjassa, mutta muutama hahmo on saanut päähenkilöiden rinnalla jatkuvampaakin julkisuutta. Reportteri Raatikainen, vilunkimies Humpuuki-Heikki ja Grillillä työskentelevät Betrus ja Margo ja eräät muut suositut sivuhahmot ovat monen seuraajamme suosikkeja.

Teokset on kuvattu ja julkaistu alun perin Facebookissa ja Instagramissa (@makkijanakkara) 2019-2021. Jaksoja tuotetaan lisää 6 kertaa viikossa ja kesällä sarja rikkoi jo 700 kuvan rajan.