Kai Iltanen

Matka v.2021, maalauksia

23
.
2
.–
12.3.2022
Kirjagalleria

Näyttelyjen avajaisia juhlistetaan tiistaina 22.2.2022 klo 17-19. Lämpimästi tervetuloa!

Vanhan miehen askel lyhenee, Korona

laajenee ja minäkuva muuttuu, mutta

kuka on Kapellimestari?

Näyttely, ”Matka v.2021”, sisältää tuntemuksia vuoden ajalta. Matkaan sisältyy oma muuttuminen, vanhuuden hyväksyminen ja itsensä tarkkailu. Arkipäivän kohtaamiset ovat vaikeita ja sukupolvien arvoerilaisuudet ovat jatkuvan muutostarpeen keskiössä.

Vuoden 2021 arkipäivää leimasi Korona-virus. Kaikesta huolimatta kuvaideoiden kanssa työskentely, jatkuva ilmaisukeinojen etsiminen sekä niiden muuttuminen antoi sisältöä elämään.

Aloitan työskentelyn aina voimakkaampien rytmielementtien etsimisellä. Kun olen löytänyt kiinnostavan ja jännitteiset peruslähtökohdat etsin lisä- ja kontrasti elementtejä uudistuskykyjeni mahdollisuuksia hyväksi käyttäen. Tärkeintä on, että teokset elävät omaa elämäänsä. Kokeilu on tekemiseni ytimessä.

Tämän näyttelyn teoksista voidaan perustellusti käyttää määritelmää ”visuaalisia merkintöjä”. Teokset ovat abstraktiomaalauksia ja niiden nimet ovat viitteellisiä, aikamme mielialasta poimittuja. Nimet, joita teoksille on annettu, ovat kuvien vaikutuksen muodostamia. Maalaaminen on hyppy tuntemattomaan. Olen työskennellyt nyt esillä olevissa maalauksissani saavuttaakseni uutta ja uskottavaa. Minulle teokset ovat symboleita jotka löydän.

Joidenkin teosten pohjina on MDF-levy tukirakenteella vahvistettuna ja maalauspintana 300-600 grammansataprosenttinen lumppupaperi. Tämä maalauspohja on parhaiten sopinut monenlaisen työtavan aloitukseen antaen tilaa myös akvarellivärien käytölle. Näyttelytöiden joukossa on myös vahvalle 400-600 gramman akvarellipaperille tehtyjä akryylimaalauksia. Nämä työt on kehystetty ja akryylilasilla suojattu. Akvarelliväri, akryylimaali, tussi ja erilaiset kestävät akryylimassat ovat töiden materiaaleja. Useat teokset on aloitettu mustan viivan käytöllä joko tussilla tai akryylivärein. Viivan käyttö on avannut mahdollisuuden nopearytmiseen työskentelyyn, mikä voi olla sekä epäonnistunut valinta että edellytys juuri siihen vireeseen jota luova hulluus tuottaa.

Näyttely siis koostuu erilaisista teoksista eikä pyrkimykseni ole ollut tehdä jotain tiettyä maalaussarjaa. Teosten nimet ovat koronavuoden 2021 tunnelmista.

Kai Iltanen s.1949, Pori

Taiteilijaurani alkoi vuonna 1965. Kankaanpään Taidekoulu 1965-1968, Suomen Taideakatemian koulu 1968-1970. Nämä taideoppilaitokset ovat olleet suunnannäyttäjiä niin jatko-opintojen kuin työhistoriankin rakentumisessa.

ateljeekaiiltanen.fi

Teoskuva yllä: Ohikulkijat, 2021

Kai Iltanen: Voiman näyttö, Akryylimaalaus, 2021, 480 x 580 (mm)
Kai Iltanen: Insinöörin matka 1.”Akryylimaalaus , 2021, 412 x 1342 (mm)
Insinöörin matka 2. Akryylimaalaus, 2021, 412 x 1342(mm)