Tuula Vehanen

Mirties Gatvé - Kuolemankatu, valokuvia

20
.
7
.–
13.8.2022
Tiili- ja kellarigalleria

Tuula Vehanen kuvaa projektin vaiheita: " Näyttely koostuu vuosina 1995, 2005 ja 2015 Vilnassa kuvaamistani kuvista. Mirties Gatvé - Kuolemankatu nimeä käyttivät paikalliset kadusta jolla oli käyty itsenäisyystaisteluita tammikuussa 1991, ja useat olivat menettäneet henkensä. Mirties Gatvé -näyttely kuvaa Liettuan kehitystä Neuvostoajoista itsenäiseksi EU-valtioksi, jonka ylle venäläistämisen pitkä varjo yhä ulottuu.

Kuvat rakentavat siltoja menneen ja tulevan välille, ikkunat ovat auki kohti Eurooppaaja demokratiaa. Kuvissa esiintyvät lapset eivät ole kokeneet vuosia venäläisvallan alla. Neuvostoliiton punainen väri haalistuu mutta ei unohdu. Itsenäistyminen on tuonut vapautta ja toivoa, keskiluokka on vaurastunut ja kaupunkion kiillottanut kasvojaan. Uusi aika ei kuitenkaan ole tuonut vaurautta kaikille; köyhiensyrjäytyminen on arka aihe Liettuassa.Ajan viisari on liikahtanut eteenpäin. Liettua on jälleen uusien haasteiden edessä, jamaailman katseet kääntyvät kohti Itä-Eurooppaa.

Toivon että nämä kuvat voivat osaltaan vahvistaa kansallista identiteettiä, ja valaa uskoa tulevaan."

“But in times of crisis, the wise build bridges, while the foolish build barriers. We must find a way to look after one another as if we were one single tribe.”  

-sitaatti Black Panther -elokuvasta vuodelta 2018 (käsikirjoitus Ryan Coogler ja Joe Robert Cole)

Tuula Vehanen on vantaalainen valokuvaaja ja valokuvataiteilija jonka taiteellisen työskentelyn keskiössä ovat usein luonto sekä ihmisen ja luonnon vuorovaikutus. Hän on myös kiinnostunut kulttuurin ja politiikan rajapinnalla olevista ilmiöistä sekä mm. vähemmistöjen asemasta. Tällä hetkellä Vehanen viimeistelee valokuvataiteen opintojaan Aalto yliopistossa. Aiemmin hän on suorittanut  valokuvauksen BA-tutkinnon Taideteollisessa Korkeakoulussa sekä valmistunut piirtäjä-artesaaniksi. Mirties Gatvé - Kuolemankatu on Vehasen ensimmäinen yksityisnäyttely.

Tuula Vehanen: Tytöt, kuva näyttelystä Mirties Gatvé - Kuolemankatu