Tuula Vehanen

Mirties Gatvé - Kuolemankatu, valokuvia

20
.
7
.–
13.8.2022
Tiili- ja kellarigalleria

Tuula Vehasen pitkäaikainen valokuvausprojekti Mirties Gatvé - Kuolemankatu rakentuu Laternan tiili-ja kellarigalleriaan heinäkuussa. Avajaisia juhlistetaan tiistaina 19.7. klo 17-19.

Tuula Vehanen kuvaa projektin vaiheita: "Näyttely koostuu vuosina 1995, 2005 ja 2015 Vilnassa kuvaamistani kuvista Liettuassa että Suomessa. Projektin työnimenä on Mirties Gatvé -Kuolemankatu.

Projektini Mirties Gatvé esittää taiteen keinoin Liettuan kehitystä Neuvostoajoista itsenäiseksi EU-valtioksi jonka ylle venäläistämisen pitkä varjo yhä ulottuu.

Mirties Gatvé - Kuolemankatu (suom.) nimeä käyttivät paikalliset kadusta jossa oli käyty itsenäisyystaistelua ja kuolonuhreja oli ollut useita. Työssäni käsittelen itsenäistymisen tuomaa vapautta, keskiluokan vaurastumista ja toivoa, mutta samalla eurooppalaista köyhyyttä ja yhteiskuntaluokkien välille revennyttä kuilua maassa jossa sosiaaliturva on olematon. Köyhien syrjäytyminen on poliittisesti kuuma peruna Liettuassa.

Toivon työni myös osaltaan vahvistavan liettualaisten identiteettiä itsenäisenä kansana ja tuovan perspektiiviä kaupungin kehitykseen."