Leena Juvonen

Muinaiset kivet, puu-uunipoltettua keramiikkaa

16
.
9
.–
3.10.2020
Kellarigalleria

Tiili-ja kellarigalleriaan rakentuu syyskuussa Leena Juvosen puu-uunipoltetun keramiikkaveistosten näyttely Muinaiset kivet. Juvosen veistokset ovat kallion järkäleitä, pyöreitä kappaleita, joiden uurteiset pinnat tuhka on patinoinut.

Taiteilijatapaaminen gallerialla perjantaina 2.10. klo 14-17, jonka jälkeen klo 18 huilisti Livia Schweizerin konsertti klo 18 alkaen.

Työskentelyni teemana on luonnon kiertokulussa tapahtuvien muutosten tarkastelu. Kuvaan niitä hitaasti etenevissä ilmiöissä, kuten kiven rapautuminen veden ja tuulen voimasta tai sammaleen kasvaminen kallion seinämään. Tarkkailen luontoa voimana, joka noudattaa omia lainalaisuuksiaan tasapainon säilyttämiseksi. Ihminen on osa luontoa ja jättää pysyviä jälkiä. Havainnot ilmaston muuttumisesta ja ihmisen vaikutus ympäristöönsä vertautuu savelle painettuina merkkeinä, jotka osittain sulavat tuhkakerrosten alle. Luonnon kyvyssä uusiutua vesi, hiekka ja rapautuva kallio muodostavat maan kehon, jonka ytimestä voi aistia kudoksissa virtaavan uutta luovan pulssin. 

Viimeiset 10 vuotta olen polttanut työni puu-uunilla. Uusimmat veistokseni ovat kallion järkäleitä ja pyöreitä kappaleita, joiden uurteiset pinnat tuhka on patinoinut.  Puu-uunin kanssa työskentely on aikaa vievä menetelmä, jossa polttoprosessin hallinta vaikuttaa olennaisesti taiteelliseen lopputulokseen. Teosten inspiraationa on muinaiset kivet, joilla on yhteys lapsuuteni mielenmaisemaan ja sukuni kollektiiviseen muistiin. Uunissa sulavasta lentotuhkasta muodostuu ajan kerrostumia poltetulle savelle. 

Näyttelyn pääkuvan on ottanut Leena Juvonen. Teoksen nimi on Circle in the Sand.

Leena Juvosen puu-uuni, jossa myös näyttelyn teokset on poltettu. Kuva: Leena Juvonen
Leena Juvonen: Turning Stone, Kuva: Otto Santala