Lauri Hakala

Oletko koskaan ajatellut

21
.
2
.–
9.3.2024
Kirjagalleria

Oletko koskaan ajatellut

… kuinka pitkälle majakan valo pyyhkii vettä?

… milloin katoaisit horisonttiin?

… mihin suuntaan sumussa kulkisit?

Oletko koskaan ajatellut -näyttely kysyy ilmaan haihtuvia pieniä kysymyksiä, jotka lipuvat ajatuksissamme ohi ennen kuin huomaammekaan. Pysähtyessään tarkkailemaan maiseman tai hetken tyyneyttä ihminen pysähtyy hetkeksi myös itsessään. Kysymme kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia. Kysymyksiä, joihin emme halua vastauksia. Katsoessamme ympäröivää maisemaa, katsomme myös itseemme. Katsoessamme valokuvaa, katsomme itseämme.

Jokainen näyttelyn mustavalkoisista valokuvista pysäyttää hetken, jossa voi kysyä kysymyksiä – tarkkailla hetken arvoitusta. Näyttelyn mustavalkokuvat kertovat jokaiselle katsojalle eri tarinaa. Valokuvat ovat valikoituneet laajasta tuotannosta vuosien varrelta, koti- ja ulkomailta.

Valokuvaus on ollut osa Lauri Hakalan elämää pienestä pojasta saakka. Hän on tarkkaillut etsimen lävitse ihmisiä, ympäristöä ja tapahtumia. Sairastuttuaan vakavasti valokuvauksesta tuli entistä tärkeämpi luovuuden kanava ja terapiamuoto. Kun elämä muuttuu hauraaksi ja ennakoimattomaksi, nousee pintaan kysymyksiä, joita aiemmin ei tarvinnut kysyä. Kuvaajana Lauri Hakala haluaa jättää jokaiselle katsojalle tilaa omalle tulkinnalle ja tarinalle. Mustavalkoiset kuvat haastavat katsojaa sanoittamaan omat vastauksensa elämän pieniin kysymyksiin.