Ari Jaskari

Oma koti, valokuvia

22
.
2
.–
11.3.2023
Kirjagalleria, Tiiligalleria ja Kellarigalleria

Näyttelyn avajaiset ja Oma koti -valokuvakirjan julkaisutilaisuus Laterna Magicassa tiistaina 21.2. klo 17–19. Tervetuloa!

Ari Jaskari (s. 1958) tunnetaan Saimaan järviluonnon ja sen rannoilla asuvien ihmisten kuvaajana. Hänen näyttelynsä ja kirjansa Oma koti perustuvat Jaskarin 1980-luvulla Anttolassa valokuvaamaan aineistoon. Kuvista avautuu intiimi näkymä Jaskarin perheen ja lähiyhteisön elinpiiriin ja arjesta rajattuihin hetkiin.Niiden maailma on yhtä aikaa tuttu ja tuntematon, hämmentävä, lempeä ja rankka.

Jaskarin näkyvä ura alkoi 1970-luvun lopun nuorten luontoaktivismista. 1980-luvun alussa hän palasi asumaan lapsuutensa kotiseudulle, Etelä-Savossa sijaitsevaan Anttolaan, ja herätti huomiota mustavalkoisella aineistollaan. Ari Jaskarin teoksia nähtiin usein näyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla, ja hän osallistui valokuvaajien perustaman osuuskunta Gorillan toimintaan.

Oma koti -kokonaisuutta voi luonnehtia romanttiseksi realismiksi. Se syntyi aikana, jolloin aiemmin yhteiskunnallisesti suuntautunut valokuvadokumentarismi käsitteellistyi, ja poliittiset lähtökohdat olivat vaihtuneet subjektiivisiksi. Jälkikäteen Jaskarin kuvasto näyttäytyy kannanottona aikakauteen, jota urbaani kaupunkikulttuuri ja kuluttaminen luonnehtivat.

Oma koti -sarjan ihmiset elivät todellisuudessa, johon kulutusjuhlat eivät koskaan ulottuneet. Puuhella, kaivosta ämpärillä kannettu vesi ja keittiön pöydällä palanut öljylamppu eivät edustaneet heille nostalgiaa vaan välttämättömyyttä, ainoaa mahdollista valintaa. Kuvat viestivät Jaskarin perheenjäsenten mielentiloista ja ihmisten välisistä jännitteistää, mutta ennen kaikkea jokapäiväisestä yhteydestä luontoon.

Luonto on vettä, vedessäoloa, Saimaan sadepäiviä ja lämpimiä rantakallioita. Vesi ja siihen Jaskarin kuvissa usein yhdistyvä alastomuus luovat mielikuvia ajattomuudesta ja kadonneesta paratiisista. Se kaikki on lähellä ja samalla äärettömän kaukana.

Oma koti -näyttelyn ja kirjan tuotannosta vastaavat Riitta Raatikainen ja Tuomo-Juhani Vuorenmaa. Valokuvakirjan on kustantanut Musta Taide.

Hanketta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus Taike, Finnfoto – Suomen valokuvajärjestöt ry ja Patricia Seppälän säätiö.

Lisätiedot:

Riitta Raatikainen, riitta@tarina.fi, 050 373 3540

Tuomo-Juhani Vuorenmaa, Musta Taide,tume.vuorenmaa@gmail.com, 0400 681 709

Ari Jaskari: Pau menee uimaan
Ari Jaskari: Salome toi hiiren näytille

Ari Jaskari: Pau nauttii kellumisesta
Ari Jaskari: Siskoni Tuula ja Paula
Valokuvakirja Oma koti julkistetaan Laterna Magicassa 21.2.2023