Laura Kautovaara

Queens, muotokuvamaalauksia naisartisteista

8
.
12
.–
7.1.2023
Kirjagalleria

Laura Kautovaara on helsinkiläinen itseoppinut taiteilija ja musiikinharrastaja. Hän maalaa Helsingin Puotilassa.

Kautovaara kuvailee Queens-näyttelyn syntyä: Olen viime vuosina kiinnostunut maalaamaan erityisesti sellaisten henkilöiden muotokuvia, jotka ovat olleet oman aikansa ja alansa rohkeita suunnannäyttäjiä ja laatikon ulkopuolelta ajattelijoita. Queens-kokoelmaan olen maalannut muotokuvia sellaisista naisartisteista, jotka ovat inspiroineet minua elämäni aikana. Kokoelma on jatko-osa vuoden 2020 Perfect Strangers-näyttelylleni.

Kasvokuvien maalaamisessa minua kiinnostavat erityisesti kasvoista välittyvät tarinat. Kasvojen ilmeet antavat erilaisia viestejä ja yksilöllisiä merkityksiä. Muotokuvat tunnetuista artisteista ovat tribuutti maalauksien henkilöille. Tavoitteeni on välittää viesti, että kyseisten vaikuttajien tarinat elävät. Olen teoksiani varten tutustunut maalaamistani henkilöistä tehtyihin dokumentteihin, valokuviin ja kirjoihin. Keskityn teoksissani tavoittamaan myös tietynlaisen hengen. Musiikin kuuntelu inspiroi minua ja näen musiikissa kuvia - voisin kuvailla sitä niin, että musiikkia kuunnellessani kuulen mitä maalaan. Musiikin sanat ja sävelkulku aktivoivat minussa muistoja ja tunnetiloja, jotka vaikuttavat maalauksieni tunnelmaan.

Maalaan pääosin akryyliväreillä ja sekatekniikalla. Käytän maalatessani usein palettiveistä, sillä erilaiset tekstuurit innoittavat minua.

Teoskuva yllä: Aretha Franklin, akryyli, 2022