Sirpa Aalto ja Juha Saitajoki

Rakkaus ja kuolema, teoksia

5
.
2
.–
22.2.2020
Kellarigalleria

Sirpa Aallon digivedoksista ja Juha Saitajoen sekatekniikkateoksista koostuva näyttely Rakkaus ja kuolema Laterna Magican kellarigalleriassa 22.2.2020 asti.

Iloitsin hänen kanssaan ja riemuitsin. Vuorilta hän saapui iloisena ja armaana majani portille. Minä istuin hänen kansaan ja lepäsin hänen varjossaan, suojassa myrskyiltä ja sadekuuroilta. Hän oli minun iloni ja sydämeni riemastus. Kuinka väkevästi häntä rakastinkaan, unohdin itseni ja kaikki! Rakkaus tempasi minut kokonaan mukaansa ja enempää en voinut toivoakaan. Muulla tavoin en osaa selittää sinulle, kuinka onnellinen olin. Mitä silloin, tuona hetkenä omistinkaan.

Iloitsin ja riemuitsin hänen kanssaan, mutta en vähääkään aavistanut hänen pikaista poistumistaan. Hänen lähdettyään tuntui kuin sydämeni olisi minulta riistetty. Olin kuoleman oma. Samalla tajusin kirkkaasti, miten rakkaan poissaolo paljastaa rakkauden loiston.

Sirpa Aallon ruusukuvat ovat rakkauden ja avautumisen kuvastoa. Juha Saitajoen teosten viitekehyksenä ja tulkintahorisonttina on Pyhän Jeesuksen Teresan, Santa Teresa de Jesús, (1515-1582), kuoleman hetki.

Kuoleman hetken lähestyessä nunnan kasvot loistivat. ”Ah, Herrani ja Puolisoni, pian koittaa hartaasti odottamani hetki. Kuljen luoksesi, näen sinut ja olemme yhdessä. Pian astun tielle, jossa sieluni poistuu tästä vankilasta ja nauttii kaipaamastani, Sinusta.” Kirkkaasti loistava Kristus näyttäytyi lukuisten enkelien seurassa juuri ennen nunnan viimeistä henkäystä. Huoneen täytti kirkas valo ja huoneeseen levisi ihmeellisen ihana tuoksu. Pyhä Teresa kohtasi kaivatun kohdatessaan kohtaamattoman.

Sirpa Aallon työt ovat digitaalisia värivedoksia. Juha Saitajoen työ ovat sekatekniikkaa, jossa on yhdistetty valokuvaa, piirustusta ja öljymaalausta.