Reijo Porkka In Memoriam

7
.
12
.–
6.1.2024
Kirjagalleria

"Tänä vuonna kuolleen valokuvaajan Reijo Porkan (1947–2023) muistonäyttelyssä matkataan 1970-luvun Ruisrockeihin, tanssilavoille ja Tavastian keikoille."

Helsingin Sanomat, näyttelyvinkit 15.12.2023

Helsinkiläinen valokuvaaja Reijo Porkka (1947-2023) aloitti kuvaamisen jo hyvin nuorena. Hän pääsi oppisopimukselle mainosvalokuvaamoon 17-vuotiaana, mutta oli kuvannut harrastelijana jo ennen sitä. Työuransa hän tekikin mainosvalokuvauksen parissa, ensin OTK:n kuvaamossa ja sen jälkeen yrittäjänä kollegansa kanssa eläkepäiviin saakka.

Hän tuli tunnetuksi 70-luvulla konsertti- ja festarikuvistaan sekä tanssilavoilta ympäri Suomen kuvatuista tango- aiheisista kuvistaan. Hänen kuvansa kiersivät ympäri maailman näyttelyissä 70-80 -luvuilla. Reijo on tehnyt myös merkittävää historian taltiointia haastattelemalla kymmeniä vanhoja valokuvaajia, sekä 14 sotavalokuvaajaa. Hänen kuviaan löytyy Valokuvataiteen museon kokoelmista. Uransa aikana hän sai useita tunnustuksia, palkintoja ja apurahoja.

Näyttelyn kokoaja ja järjestäjä, Reijo Porkan tytär Minna Ilonen muistelee isäänsä:

"Sain idean muistonäyttelyn järjestämiseen, sillä mieleeni jäi sanasi, että haluaisit vielä kerran järjestää näyttelyn. Sitä et enää ehtinyt tehdä, sillä kuolema saapui yllättäen omassa kodissasi keskellä kesää 2023.

Elämästäsi voisi kirjoittaa vähintään muistelmat tai kirjan. Pitkältä uraltasi kerroit aina meille tosi hyviä tarinoita, joiden avulla pääsimme siihen kuvaushetkeen mukaan, sekä sen ajan tunnelmaan, jolloin meitä ei vielä edes ollut olemassa.

Sulle sinne jonnekin haluaisin sanoa, että olet meidän puheissa ja muistoissa joka päivä.Sulle on nyt tää näyttely, jonka olisit varmaan halunnut että järjestetään ja ollaan sun töistä tosi ylpeitä. Sun kuvat jää elämään ikuisesti ja ihmiset voi nähdä niiden kautta maailman sun silmin.

Ihmisenä olit todella rauhallinen, oikeudentajuinen, kiltti. Tavallaan erakko, mutta kuitenkin erittäin huumorintajuinen ihmisten naurattaja ja tarvittaessa suorapuheinen ja vahvoja mielipiteitä omaava. Olit todella lapsirakas ja koti oli sinulle tärkeä paikka. Helsinki kotikaupunkina ja ainoana asuinpaikkana oli sinulle kaikki kaikessa.

Taiteellinen silmäsi oli pettämätön. Näit kaikkialla kauneutta, sielläkin missä muut eivät sitä huomanneet. Ja rumuudestakin sait kuvattua sen tyylikkään, sielukkaan puolen.Tässä siis pienen pieni murunen upeista kuvistasi kaikkien ihasteltavaksi. Sinua muistellen,

Minna- tytär

Valokuvaaja Reijo Porkka, kuva Olli Nieminen
Reijo Porkka: Tango