Deniz Hartikainen

Rugs on Drugs, tekstiiliteoksia

7
.
7
.–
31.7.2021
Kirjagalleria

Tuftaustyöpaja tulossa 29.7. Ilmoittaudu mukaan täällä!

Heinäkuussa Kirjagalleriaan rakentuva näyttely Rugs on Drugs koostuu käsintuftatuista psykedeelisistä seinävaatteista. Näyttelyn teosten tavoitteena on herättää keskustelua ja ajatuksia.

Tutustu näyttelyn teosluetteloon.

Deniz Hartikainen on Turkin kurdilainen tekstiilitaiteilija, joka asuu ja työskentelee Jyväskylässä. Rugs on Drugs Laternan Kirjagalleriatilassa on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Suomessa. Hartikainen kuvaa teostensa syntyä:

"Hahmottelen kankaalle kuvia jotka muuntuvat seinävaatteiksi ja ryijyiksi värikkäiden lankojen avulla erilaisia tuftaus- ja mattokoukkutekniikoita käyttäen. Nautin eri tekniikoiden yhdistelystä. Perinteiset matonkudontatekniikat kohtaavat kudontamallini jotka ovat varsin räyhäkkäitä. Lapsuuteni Turkissa ympäristöni oli täynnä perinteisiä käsitöitä ja pidin erityisesti ryijyistä ja matoista. Myös suomalainen kudontaperinne on mielestäni kiehtovaa. Halusin tuoda nämä paikalliset käsityöt osaksi omaa työskentelyäni, mutta tuoda mukaan myös omat näkökulmani ja kudontamallini. Yleisimmin aloitan teokseni tekemällä ensin piirustuksen suoraan pohjakankaalle johon kuva työstetään lankojen avulla. Koko prosessi on hyvin intuitiivinen. En juurikaan suunnittele teosta. Kuvitusteni lähtökohdat ovat usein naiseuteeni liittyvissä peloissa ja tabuissa. Toivon, että tekstiiliteokseni onnistuisivat herättämään ajatuksia ja tunteita."

denizhartikainen.com

Teoskuva yllä: Vilpitön hymy

Deniz Hartikainen: Agooza