Heli Kurimo

Se minkä näemme, valokuvia

24
.
2
.–
13.3.2021
Kirjagalleria

Heli Kurimon valokuvanäyttely Se minkä näemme tutkii ihmisen suhdetta luontoon. Kurimo on kuvannut kuvataiteilijoita heille tärkeissä paikoissa – metsässä, veden äärellä, kalliolla tai niityllä – mutta myös rakennetun ympäristön rajalla, siellä missä ihmisen jälki näkyy selkeämmin.

Lue Ylen tekemä juttu Heli Kurimon työstä sairaalakuvaajana

Heli Kurimo kuvaa näyttelyprojektinsa kulkua: "Se minkä näemme on keväällä 2019 alkanut kuvausprojektini ja valokuvanäyttelyni, joka tällä hetkellä koostuu kahdestakymmenestä valokuvasta. Ihmisen suhde luontoon on keskeinen teema projektissani, jossa olen kuvannut kuvataiteilijoita heille tärkeissä paikoissa – metsässä, veden äärellä, kalliolla tai niityllä – mutta myös rakennetun ympäristön rajalla, siellä missä ihmisen jälki näkyy selkeämmin.

Valokuvissani tuon esille paitsi sitä eheyttävää ja inspiroivaa voimaa, jota luonnosta voi saada, myös ihmistä suhteessa luontoon keräilijänä, jäljentäjänä ja tietoisena olentona, joka toisaalta on osa luontoa ja toisaalta yrittää hallita sitä omalla katseellaan ja olemisellaan. Yhdelle taiteilijalle metsä on ennen kaikkea turvapaikka ja myyttinen materiaalien antaja, toinen pohtii muovia meressä ja hajoavia rakennelmia kaupungin laitamilla. Luontosuhde on myös ihmisen suhdetta itseensä.

Halu nähdä ja kuvata luonto kauniina herättää minussa toisinaan ristiriitaisia tunteita: tuhoamme luontoa ja olemme vieraantuneet siitä, ja samalla haluamme nauttia siitä vain parhaat palat. Siitä huolimatta teen metsästä, vedestä ja taivaasta edustavia muotokuvia, sillä miksi en tekisi? Haluan nähdä ja kokea näin, haluan että valo aineellistuu ja aine muuttuu häilyväksi, että aika jää kuvaan elämään.

Luonto on tässä ja meissä, mutta olemme ajaneet itsemme jatkuvaan huonoon omatuntoon suhteessa siihen. Emme tiedä kuinka tämä tarina päättyy, olemmeko lopulta enää osa koko tarinaa. Me hukumme metsään samalla kun metsä hukkuu meihin, ja yhtenä päivänä ikiaikaiset tarinat metsän ja veden voimista ja haltijoista lakkaavat olemasta. Mutta toivottavasti se on vain yksi tie monien mahdollisten joukossa.

Se minkä näemme on kuvia hetkistä, katoamisesta ja näkemisen kaipuusta."

Heli Kurimo: Etsijä