Simo Ristan muistonäyttely

Simpan silmässä

5
.
5
.–
22.5.2021
Kirjagalleria

Kruununhakalainen Simo Rista (1933–2021) tunnetaan ennen kaikkea loistavana arkkitehtuurivalokuvaajana. Hän oli Suomen johtavien arkkitehtien, kuten Alvar Aallon, luottokuvaaja. Hän dokumentoi myös merkittävien rakennusten: Eduskuntatalon, Finlandiatalon ja Säätytalon mittavat saneeraustyöt.

Ristan työskentely ei rajoittunut vain Suomeen, vaan hän kuvasi esimerkiksi Lähi-idän muinaista rakennuskantaa lukuisissa projekteissa. Petra – antiikin kadonnut kaupunki -näyttely Amos Andersonin museossa keväällä 2002 perustui suurelta osin hänen hienoihin kuviinsa.

Ammattitehtäviensä ohessa Rista piti yli 50 yksityistä taidevalokuvanäyttelyä, joista useita Laterna Magican gallerioissa. Laterna Magica haluaakin kunnioittaa helmikuussa menehtyneen valokuvataiteilija Simo Ristan muistoa toukokuussa avautuvalla näyttelyllä. Muistonäyttelyn on kuratoinut hänen yli kaksikymmenvuotinen elämänkumppaninsa Hannele Salminen.

Simpan silmässä-muistonäyttelyn teokset välähtelevät kuin kaleidoskoopin peileissä. Ne kertovat pitkän elämäntyön tehneen valokuvataiteilijan monipuolisuudesta ja kyvystä nähdä aiheen sisin, porautua oleelliseen.

”Katsominen ei ole näkemistä”, totesi Simppa.

Lue Hannele Salmisen kirjoitus Simo Ristasta täältä.

Simo Rista: Stockan taivas, 1965
Simo Rista: Sansibarin laulaja, 1978
Simo Rista: Päivänsäde, 1984