Julia ja Daniil Nemirovskaja

Sodan erottamat, Kiova - Helsinki

19
.
8
.–
10.9.2022
Kirjagalleria

Näyttelyn avajaisia juhlistetaan Taiteiden yönä 18.8. klo 17-19. Lämpimästi tervetuloa!

Lauantaina 20.8. klo 13-14.30 Taiteilijatapaaminen gallerialla. Etäyhteydellä Ukrainasta mukana myös Daniil Nemirovskaja.

Sodan erottamat, Kiova - Helsinki

Näyttelyssä yhdistyvät sodan erottamien äidin ja pojan, ukrainalaisten Julia ja Daniil Nemirovskajan teokset.

Julia Nemirovskaja pakeni viime keväänä Helsinkiin, Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan. Julian mukana Suomeen pakeni perheen nuorin lapsi, muun perheen jäädessä Kiovaan.

Julia (s. 1967) on kiovalainen ammattitaiteilija. Hän on valmistunut Harkovan taideteollisesta instituutista ja kuuluu Ukrainan taiteilijaseuraan. Maalaaminen on hänen evakkomatkansa päivittäistä terapiaa. Akvarelleissaan Julia kuvaa arjen kauneutta Helsingissä. Monissa kuvissa esiintyy myös Julia itse, sekä hänen kouluikäinen tyttärensä.

Julian täysi-ikäinen poika Daniil Nemirovskaja on vanhempiensa tavoin taiteilija. Daniil (s. 1993) on elänyt lapsuutensa Mariupolissa ja asuu ja työskentelee Mariupolissa ja Kiovassa. Daniil on Ukrainan kansallisen taiteilijaliiton jäsen ja hänen töitään on ollut esillä taidemuseoissa Mariupolissa, Tšernihivissä, Kmytivissä ja Kiovassa.

Kontrastina äitinsä värikkäille töille, Daniilin teokset tässä näyttelyssä ovat tunnelmaltaan intensiivisiä, mustavalkoisia grafiikantöitä. Työt kuvaavat Kiovan arkkitehtuuria ja Daniilin Kiovassa kohtaamia ihmisiä vuosina 2019 - 2021, ennen sotaa. Kuvien ihmiset ovat nyt hajallaan ympäri Eurooppaa.

Sodassa ei ole voittajia, mutta hetken kauneus ja ihmisten kohtaamiset pitävät toivoa yllä.

Kaikki näyttelyn teokset ovat myynnissä. Myyntitulot menevät lyhentämättöminä Nemirovskajan perheen tueksi.