Lauri Ainala, Sini Kosonen, Juho Liukkonen, Ville Erkki Tarke

Solmu ajassa

26
.
6
.–
20.7.2024
Tiili- ja kellarigalleria

Solmu ajassa -projektin alkusysäyksenä ja pohjana toimii savonlinnalaisten taiteilijoiden sattumalta tekemä löytö: erittäin rapistuneen Solmun talona tunnetun rakennuksen alapohjassa lojui satoja vanhoja lasinegatiiveja, osin maahan hautautuneina. Useissa laseista eroosio oli tehnyt jo tehtävänsä ja kuvat kokonaan hävinneet. Joissakin taas aika on maalannut hahmoista aavemaisia ja repaleisia varjoja, toisissa kuva on säilynyt täysin. Kuvissa on välähdyksiä niin nuorista, aikuisista kuin perheistäkin.

Rakennuksessa toimi valokuvaamo Olavi vuoteen 1975 saakka. Kuvat on mitä todennäköisimmin ottanut valokuvaaja Paavo Sihvonen. Niiden löytyminen solmi yhteen Paavon ikuistamien menneisyyden ihmisten kertomukset ja nykyhetken: löydön tehneet taiteilijat sekä kuvien herättämät uudet tarinat ja visiot. Kaikki näyttelyn teokset pohjautuvat lasinegatiiveihin sekä niiden löytöpaikkaan, ja kukin taiteilija on käsitellyt tätä materiaalia omalla tavallaan. Lauri Ainalan teoksissa ääni ja kuva punoutuvat yhteen, äänen muuntuessa kuvaksi ja kuvan ääneksi. Sini Kosonen on työstänyt näyttelyyn valokuvia, kollaaseja sekä lyhyitä animaatioita. Ville Erkki Tarke on valokuvannut Solmun talon sekä ympäröivää miljöötä, ja mallintanut ne fotogrammetria- tekniikalla 3D-malleiksi, joista on sitten työstänyt videoita ja valokuvia. Juho Liukkosen kauniit valokuvat avaavat sekä talon kohtaloa, että prosessia näyttelyn takana. Ainala ja Liukkonen ovat luoneet näyttelylle kuviin sekä talon ääniin pohjautuvan äänimaiseman.

Solmu ajassa -projektissa on kyse valokuvista, säilyttämisestä, katoamisesta, hajoamisesta, unohtamisesta - kaupungin alitajunnan pyyhkimisestä vanhan rakennuskannan ja sinne kätkeytyvien muistojen tuhoutuessa. Näyttely on kaupunkikuvasta katoavan talon jäähyväiset, muistotilaisuus, joka valjastaa mielikuvituksen voiman vastustamaan aikamme banaalia ja näköalatonta mielenmaisemaa.

Kuva yllä: Sini Kosonen, Solmu ajassa II, digitaalinen kollaasi, 2023

Lauri Ainala, Unen poika I, spektrogrammi, 2023
Juho Liukkonen, dokumentaarista valokuvaa Solmun talon alta, 2022
Ville Erkki Tarke, 2, still-kuva 3D-animaatiosta, 2023