Jenni Haili, Jaakko Kilpiäinen, Natalia Kopkina ja Katri Lassila

Talviunia, valokuvia

31
.
1
.–
17.2.2024
Tiili- ja kellarigalleria

Talviunia, valokuvia

Galleria Laterna Magican Tiili- ja Kellarigalleria

31.1.–17.2.2024

"Talviunia on valokuvanäyttely unista, haaveista, pysähtymisestä ja odotuksesta, jotka viriävät keskitalven pimeydessä."

Talviunia, valokuvia -näyttely kerää yhteen neljän analogisilla valokuvan menetelmillä työskentelevän taiteilijan teoksia. Näyttelyn taiteilijat Jenni Haili, Jaakko Kilpiäinen, Natalia Kopkina ja Katri Lassila ovat Suomen Pimiötaiteilijat ry:n jäseniä ja aktiiveja, joita yhdistää intohimo käsintehtyyn pimiövalokuvaan – kuvaan, joka syntyy pimiön hämärässä tietokoneen näytön sijaan. 

Jenni Haili on historiallisiin menetelmiin erikoistunut valokuvataiteilija, jonka omaleimaiset märkälevyvalokuvat käsittelevät mm. luontomyyttien ja mytologioiden tarinoita. Samoin kuin myytin toinen yleinen merkitys paikkaansa pitämättömänä fiktiona tai kollektiivisena väärinkäsityksenä, myös valokuva voi kertoa tarinan, joka ei ole ihan tosi.

Jaakko Kilpiäinen on taustaltaan dokumenttivalokuvaaja. Hän on työskennellyt kuvajournalistina sekä dokumenttielokuvien ohjaajana ja käsikirjoittajana. Kilpiäistä kiinnostavat  ihmiset, ilmiöt, ajanjaksot ja kansalliset omituisuudet. Aiheet liittyvät usein arkkitehtuuriin ja sen ilmiöihin ja tyylisuuntiin. Meneillään olevassa projektissa Kilpiäinen ihmettelee suomalaista betonibrutalismia ja sen rujoa kauneutta.

Natalia Kopkinan hopeagelatiinivedostaiteen keskiössä on usein ihmiskeho ja valokuvan olemuksen tutkiminen. Kopkinan työskentelytapa painottuu pienimuotoiseen ja voittoa tavoittelemattomaan tekemiseen, ja pimiötyöskentelyn lisäksi hän työskentelee taiteilijakirjojen parissa. Helmikuussa 2024 avautuu Kopkinan uusin yksityisnäyttely HAA Galleriassa Suomenlinnassa, jonka yhteydessä julkaistaan kaksi uutta taiteilijakirjaa.

Katri Lassilan teokset käsittelevät usein maiseman ja sen asukkaiden – niin ihmisten kuin eläintenkin – monitahoista suhdetta. Lassila väitteli taiteen tohtoriksi vuonna 2023 Aalto-yliopistosta aiheenaan maisemakuvan apokronia eli ajan ulkopuolelle asettuva olemus. Lassila työstää pienikokoisia hopeagelatiinivedoksiaan eri sävytteillä ja maalaa esiin niiden vaaleat yksityiskohdat kemiallisella heikenteellä.

Suomen Pimiötaiteilijat ry on vuonna 2016 perustettu yleishyödyllinen yhdistys, jonka tehtävänä on turvata analogisen valokuvavedostustaidon ja -tekniikoiden säilyminen Suomessa. Yhdistys ylläpitää Vallilan taiteilijatalossa sijaitsevaa Mörk-pimiötä ja järjestää aktiivisesti kursseja, työpajoja ja erilaisia hankkeita. Vuonna 2022 yhdistys järjesti Suomen Kulttuurirahaston tuella ja yhteistyössä Suomen valokuvataiteen museon kanssa ensimmäisen analogisen valokuvan festivaalin digitaalisen murroksen jälkeen. Yhdistys on osa kansainvälistä Analog Photography Festival Network -verkostoa, ja vuosina 2023–2024 se organisoi yhteistyössä norjalaisen Cyan Studion kanssa Nordic Analog Network -taiteilijaresidenssi-ohjelmaa, jossa 20 taiteilijaa työskentelee toisessa Pohjoismaassa sijaitsevassa pimiössä.

Katso lisää yhdistyksen toiminnasta:
www.pimiotaiteilijat.fi
www.nordicanalognetwork.com
www.helsinkidarkroomfestival.com

Kuva yllä Katri Lassila: Kissan uni, Emei Shan, Kiina 2016