Heikki Kemppainen

Terveet kädet, valokuvia 1980-84

23
.
2
.–
12.3.2022
Kellarigalleria

Näyttelyjen avajaisia juhlistetaan tiistaina 22.2.2022 klo 17-19. Lämpimästi tervetuloa!

Terveet Kädet on Suomen tunnetuimpia hardcore-punk-bändejä maailmalla. Yhtye julkaisi ensimmäisen EP:nsä syksyllä 1980 ja sai nopeasti kulttimaineen omaperäisenä, rajuna ja tinkimättömänä Lapin hardcore-pioneerina.

Valokuvaaja, toimittaja Heikki Kemppainen seurasi ja kuvasi yhteen ensimmäisiä vuosia läheltä, sillä myös hän asui Torniossa, oli kiinnostunut punkista ja Terveet Kädet oli hänen kotikaupunkinsa Tornion ainoa punk-bändi. Hän oli paikalla syksyllä 1980 yhtyeen ensimmäisellä kotikaupungin keikalla, joka oli bändikilpailu Kevyen Musiikin Katselmus. Terveet Kädet teki kisassa häneen syvän vaikutuksen, vaikka jäikin kilpailun viimeiseksi.

Kemppainen alkoi kuvata aktiivisesti yhtyeen edesottamuksia järjestelmäkamerallaan, jonka hän oli ostanut kesän alussa 1980. Terveiden Käsien ja Kemppaisen yhteistyö tiivistyi vuonna 1981, jolloin yhtyeen laulusolisti Läjä pyysi häntä kuvaamaan yhtyeen toisen EP:n kansikuvat. Kemppainen otti kameransa myös keikoille, klubeille ja illanviettoihin. Hän lähti yhtyeen mukaan Ouluun levyn studionauhoituksiin tai kuvasi Läjää kotioloissa. Otos Läjästä ja hänen veljestään Stoogesta heidän kotonaan julkaistiin 1984 Rumba-lehden kannessa.  

- Terveet Kädet kiinnosti kuvaajana jo senkin takia, että heidän ulkoinen olemuksensa poikkesi täysin Tornion katukuvasta, Kemppainen kertoo.

- He edustivat anarkiaa konservatiivisessa ympäristössä. He olivat Tornion Sex Pistols.

Laterna Magican näyttelyyn on kerätty Kemppaisen mustavalkoisia valokuvia vuosilta 1980-1984. Hän on ollut tuolloin 16-19-vuotias. Kuvia ei ole rajattu jälkikäteen, vaan ne on vedostettu alkuperäisten negojen mukaisesti.

- Filmi oli kallista, joten joutui tarkkaan miettimään kuvaa ottaessa rajaukset, Kemppainen kuvailee aikaa ennen digikameroita.

Terveiden Käsien arvostus on noussut vuosikymmenten aikana myös yhtyeen kotikaupungissa Torniossa. Läjä valittiin Lapin Kansa-lehden äänestyksessä vuosisadan lappilaiseksi vuonna 2017 ja Terveiden Käsien muistomerkki koristaa Tornionjoen rantaa. Kemppaisen valokuvia on pyydetty myös Aineen Taidemuseoon Tornioon.

- Se on kieltämättä hämmentävää, mutta toisaalta suuri kunnia. Muistan hyvin nuoruusvuodet, jolloin kukaan ei halunnut ostaa yhtyeen levyjä Torniossa ja Läjä jakeli niitä jopa ilmaiseksi, Kemppainen kertoo.

Yhtyeen ensilevyistä maksetaan nykyään 1000-2000 euroa ja faneiksi ovat tunnustautuneet muun muassa Faith No More, Sepultura ja Sonic Youth.

Valokuvat tuovat esille myös Kekkosen ja kylmän sodan ajan ympäristöä ja ilmapiiriä, josta Terveiden Käsien kaltainen yhtye kasvoi 1980-luvun alkuvuosina. Niissä näkyy Lapin ankeutta ja loskaa. Tätä halusivat tuoda näkyville myös näyttelyn kuraattorit Kalle Pajamaa, Greger Grönholm ja Pekka Elomaa.

- Soitto- ja poseerattuja promokuvia on planeetta pullollaan, ja itseäni on aina kiinnostanut niiden sijaan se mitä tapahtuu ennen keikkaa tai treenejä ja niiden jälkeen, Pajamaa tiivistää. Hän oli kuratoimassa myös Kemppaisen ensimmäistä Terveet Kädet-näyttelyä Pertin Valintaan Helsinkiin 2020.

- Terveet Kädet on ainutlaatuinen bändi. Terveet Kädet on hemmetin aito, Grönholm jatkaa.

Terveet Kädet 1980-1984

Läjä, laulu

Timo Viik, kitara

Piäsky, basso

Peedro, Walde, Tilli, rummut 

Kuraattorit: Kalle Pajamaa (Pertin Valinta), Greger Grönholm, Pekka Elomaa

Kuvankäsittely: Pekka Elomaa

Vedokset: Tuomo-Juhani Vuorenmaa

Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö Jokes ja Taiteen edistämiskeskus Taike ja Laterna Magica ovat tukeneet näyttelyä.