Paula Ruuttunen ja Merja Nieminen

Tulen nimeen, keramiikkaa

4
.
5
.–
21.5.2022
Kirjagalleria, Tiiligalleria ja Kellarigalleria

Paula Ruuttusen ja Merja Niemisen keramiikan yhteisnäyttely rakentuu Laternan galleriatiloihin toukokuussa. Tervetuloa juhlistamaan näyttelyn avajaisia tiistaina 3.5. klo 17-19!

Ruuttunen ja Nieminen tapasivat Mallusjoella Lasi- ja keramiikkakeskus Kuun ison Anagama uunin poltossa. Taiteilijoita yhdistää keramiikkatyöskentelyssä myös puulla polttaminen ja residenssiaika Tanskassa Guldagergaardiin keramiikkakeskuksessa. Nieminen oli Tanskassa talvella 2022 ja Ruuttunen syksyllä 2020. Molemmat hakeutuivat residenssiin juurikin keskuksen puu-uunien vuoksi.

Ruuttunen ja Nieminen luonnehtivat työskentelyään. "Keramiikan polttaminen puulla on haastavaa ja työlästä. Uunin lastauksesta polton päättymiseen menee helposti useampi vuorokausi ja kun uuni on poltettu, pitää vielä malttaa odottaa uunin jäähtymiseen.  Puulla polttavien keraamikkojen mielestä lopputulos palkitsee kaiken vaivannäön. Puupoltossa savi saa pintaansa luonnontuhkalasitteen, joka antaa ainutlaatuisen, jäljittelemättömän pinnan esineisiin."

Paula Ruuttunen avaa esineidensä tarinaa: "Valmistan keramiikkaa perinteisillä menetelmillä: muotoilen esineet pyörivällä alustalla ja poltan ne puulla. Olen yksi palanen historian ketjussa. Teen taiteeni jokapäiväistä elämää varten. Minulle on tärkeää, että esineitäni käytetään arjessa, että ne ovat osa elämää. Silloin työstämäni esine on arvoisessaan roolissa ja sen ominaisuudet tulevat käyttäjälleen läheisiksi.

Esineilläni on myös muita viestejä kuin pelkkä käyttö. Niihin kätkeytyy kunnioitus ikiaikaista käsityötaitoa kohtaan, uteliaisuus ja tekemisen nautinto."

Merja Nieminen työskentelee epävakauden, muutoksen ja haavoittuvuuden teemojen parissa tekemällä veistoksia ja installaatioita. Hän on opiskellut insinööritieteitä, arkkitehtehtuuria ja mediataidetta Aalto-yliopistossa sekä arkkitehtuuria Skotlannissa ja Oulussa. Talvella 2022 hän oli Guldagergaard International Ceramics Research Centerissä residenssissä missä osa näyttelyn veistoksista on valmistunut puupolttoisessa keramiikkauunissa. Nieminen asuu ja työskentelee Tammisaaressa ja hänellä on työhuone myös Saviolla.

Teoskuva yllä Paula Ruuttunen: Pullo, kuvan on ottanut Pihla Liukkonen

Merja Nieminen: puupoltettu posliini, saviliete, oksidit, 2022. Poltettu Guldagergaard International Ceramic Research Centerin Bourry Box-uunissa