Ville Pirinen

Tussi paperille, piirustuksia

24
.
5
.–
17.6.2023
Kellarigalleria


Ville Pirinen (s.1973) on kiteeläinen, sittemmin tamperelaistunut sarjakuvapiirtäjä ja -käsikirjoittaja sekä muusikko. Tussi paperille -näyttely rakentuu Laterna Magican tiili-ja kellarigalleriaan toukokuun lopulla ja se koostuu sekä vanhemmasta materiaalista että täysin uusista tähän näyttelyyn tehdyistä tussipiirustuksista.

Näyttelyn avajaisia juhlistetaan tiistaina 23.5. klo 17-19

Ville Pirinen kuvaa näyttelyään: "Innostuin piirtämisestä, ja tarkemmin ottaen sarjakuvien piirtämisestä ennen kuin osasin lukea tai kirjoittaa. Teininä tuhersin huopakynä lintassa järjenköyhiä jäljitelmiä supersankari-, underground-, kauhu-, punk- ja taidesarjakuvien visuaaleista kopiopaperipaketit tukkoon.

Täysi-ikäisyyden kynnyksellä innostunut piirrostouhu johti kuvittaja-ammattilaisuuden hämärälle ja ryteikköiselle elämänpolulle. Seurasi paljon lisää erinäisillä välineillä tuhertamista mm. kuvitustöiden, klassisen kuvataiteilijakoulutuksen, irtonaisen elämäntapataiteilun ja kaupallisten kompromissiduunien konteksteissa. 30-vuotisen "uran" aikana henkilökohtainen suhteeni piirtämiseen on muuttunut sataan kertaan, laajentunut, kuumentunut, viilentynyt ja kimpoillut ees taas huumaavan rakkaudellisuuden ja piinaavan kiduttavuuden välisellä janalla.

Tussi paperille -näyttely Laterna Magican katakombeissa on minulle tapa löytää piirtämisestä puhdasta nautintoa. Keskittyä kuvallisiin maneereihin tarvittaessa jopa kokonaisuuden kustannuksella. Kieriskellä omilla mukavuusalueilla. Pyöritellä aiheita jotka ovat humisseet kuvallisen ajattelun taustalla lapsesta saakka. Jankuttaa samoja kuluneita juttuja sivellintussilla. Etsiä tuhraamisesta meditatiivista rauhaa. Räpeltää mustaa valkoiseen pintaan siten, että se tuntuu huikentelevalta hauskanpidolta eikä suorittavalta duunaroinnilta.

Lopputulos lienee suhteellisen tyypillinen 50 vuotta täyttävän, harmaapartaisen sarjakuvanörtin tussipiirrosnäyttely. Hiton hyvä jos semmosesta tykkääp, ja muutenkin parempi ku joku huonompi."

instagram.com/villepirinen_illustrations

coroflot.com/villepirinen

Ville Pirisen konsertoi Ville Pirinen Combat Schoolin kera Laterna Magican kellarigalleriassa torstaina 8.6. klo 19. Liput 5 € Lue lisää täältä