Helsingin kuvataidekoulun lopputyönäyttely

ulkona sisällä

5
.
5
.–
22.5.2021
Kellarigalleria

Helsingin kuvataidekoulu antaa laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta 4–20- vuotiaille lapsille ja nuorille. Koulussa on sekä kuvataiteen että mediataiteen ryhmiä. Kuvataidekoulun opetus mahdollistaa kuvataiteiden opiskelun pitkäjänteisesti, päämäärätietoisesti ja yksilöllisesti. Opetuspisteitä on Roihuvuoressa, Käpylässä, Vuosaaressa, Kallahdessa, Viikissä, Pikku-Huopalahdessa ja Lauttasaaressa.

Katso koulun esittelyvideo tästä!

Helsingin kuvataidekoulussa kuvataiteen laajan oppimäärän syventäviin opintoihin sisältyy vapaaehtoinen lopputyö. Se on mahdollista tehdä, jos on yli kuusitoistavuotias Kurkottaja-oppilas. Lopputyö on itsenäisesti toteutettava opinnäyte, jota ohjaa oma opettaja. Syksyllä 2020 tähän haasteeseen tarttui kaksitoista Kurkottajaa. Lopputyöt on tehty lukuvuoden 2020–21 aikana.

Lopputyönäyttelyn nimi ei niinkään viittaa tehtyihin lopputöihin, vaan olosuhteisiin, joissa oppilaat ovat niitä joutuneet tekemään. He ovat ikäryhmää, joka on joutunut jo yli vuoden opiskelemaan etänä. Heidät on ulkoistettu olemaan sisällä. Kuitenkin he ovat hienosti onnistuneet saamaan nämä lopputyöt tehdyksi.

Lopputöissä käsitellyt aiheet ovat moninaisia. Toiset ovat henkilökohtaisempia kuin toiset. Oppilaat ovat pohtineet niissä menneisyyttä, nykyisyyttä, tulevaisuutta ja arvoja. Joissakin visuaalisuus on pääosassa. Kaikista voi löytää ajankohtaisuutta. Näyttelyssä mukana olevat portfoliot avaavat syvemmin oppilaiden ajatuksia omista lopputöistään.

Tässä näyttelyssä on mahdollista kurkistaa tämän päivän nuorten maailmaan, heidän ajatuksiinsa ja mielenkiinnon kohteisiinsa. Olkaa hyvät.

Tuija Mettinen, Lopputyökoordinaattori

tuija.mettinen@kuvataide.fi www.kuvataide.fi

LOPPUTYÖN 2020-21 TEKIJÖIDEN OMAT ESITTELYTEKSTIT

Aava Aula: VVV

Lopputyössäni tutustun kolmeen itselleni tärkeään arvoon: voima, viisaus ja vapaus. Luon näille kolmelle arvolle eläimen ruumiit öljyväreillä ja pyrin tuomaan jokaiseen tämän tietyn arvon läsnäolon tunteen.

Sade Kauppila: Nimetön

Lopputyöni aiheena on naisen torso, jota tutkin kaksiulotteisten pintojen ja rajatun väripaletin kautta.

Pirta Luukkanen: Omnia vincit amor

Lopputyöni käsittelee kuolemaa ja kolmea ilmiötä, joiden mukaan nimesin työn osat: Gratia, Deus ja Agape. Öljyväreillä toteutettu työ pyrkii käsittelemään teologisia teemoja uskoen muutoksen ja pysyvyyden potentiaaliseen harmoniaan.

Anna Majamaa: Naufragium

Lopputyöni kuvaa myrskyistä merta klassisten linjojen kautta. Toteutin työn ompelemalla ja maalaamalla.

Siiri Mäkitalo: Huonoa onnea ilmassa

Lopputyöni käsittelee eri eläimiä, jotka edustavat jollain tapaa huonoa onnea. Työni koostuu viidestä öljyväri työstä, joihin olen tehnyt kohoumia sanomalehdellä ja kankaalla.

Susanna Nieminen: Nimetön

Maalauksia kuvitteellisista henkilöistä. Maalauksissa henkilöillä ei ole varsinaista tarinaa, vaan ne ovat maalaushetkien mielikuvia. Katsoja voi muodostaa oman tarinansa kuvien perusteella.

Ira Peltonen: Valmista Roskaa

Otan työlläni kantaa pikamuotiin ja sen ongelmiin. Haluan välittää viestin sitä, miten monet nykypäivänä tuotetut vaatteet ovat hienosta ulkonäöstään huolimatta jo tehtaasta tullessaan valmista roskaa.

Jasmin Rapo: Portfolio

Lopputyöni on muotikokoelma, joka kuvastaa tyyliäni tällä hetkellä. Työ on maalattu akryylimaaleilla, mutta se on tarkoituksella jätetty luonnosmaiseksi kuvaamaan vaatesuunnittelijoiden hahmotelmia.

Iida Salonen: Pysähtyneitä tiloja tulevaisuudessa

Lopputyössäni käsittelen tulevaisuuden arkkitehtuuria ja sisustusta. Pohdin työssäni sitä, miltä tulevaisuus ja sen tuomat mahdollisuudet arkkitehtuurille ja tilojen suunnittelulle minulle näyttäytyvät akvarelleilla maalaten. Pohdin myös, miksi tulevaisuuden maailmassa olisi tärkeää pysähtyä tutkimaan erilaisia tiloja.

Mariliis Salumaa: Nimetön (the Touch of Mother Nature)

Työni käsittelevät luontoa ja sen monimuotoisuutta taiteen muodossa, sillä myös taide voi olla hyvin monimuotoista, kaunista ja herkkää. Työni ideana oli pistää yhteen eri materiaaleja, eri luonnon osia ja tekstejä. Tarkoituksena on näyttää mitä kaikkea luontoäitimme on luonut.

Taina Söderlund: Henkäys

Jokaisella joskus elämässä on asioita, jotka painostavat mieltä ja joilta haluaa mennä piiloon. Yritän kuvailla, miltä se minusta tuntui ja mitä se muistuttaa.

Alexander Tischenko: Skedehommia vaa...

Työssäni suunnittelen ja toteutan skeittilautagrafiikan. Idean siihen sain uuden laudan tarpeesta ja halusta maalata siihen itse oma kuva. Työssä näkyvä hahmo on vuodelta 1997 alkaneesta videopelisarjasta Touhou. Pelit ja hahmot ovat japanilaisen taiteilijan ZUN suunnittelemia.

"sk8 or die baby"-Joku, circa Nakki ja Muusi.