Laura Hynninen

Unia vai kaikuja, maalauksia

12
.
1
.–
29.1.2022
Tiili- ja kellarigalleria

Tutkin yöllisiä kokemuksia; unia, unettomuutta, ahdistusta, inspiraatiota. Yöaikaan huolet tuntuvat ylitsepääsemättömiltä, menneisyyden salaisuudet luovat varjoja, uni ja valve sekoittuvat. Myös ideat ja oivallukset saattavat pulputa hillittömästi ja silloin levottomuus pakottaa liikkelle. Unia vai kaikuja on yöllisten maisemien tutkielmia ja vaellusta sisäisessä metsässä.

Näyttelyn maalaukset on tehty öljyvärillä ja sekatekniikalla pleksille kerroksellisuuden maksimoimiseksi. Maalien lisäksi käytän monissa töissäni Nuutajärven lasitaiteilijoiden jätelavalta kerättyä pinttiä eli lasimurskaa. Se näyttää luovan aukkoja kuvapintaan ja synnyttää uusia syvyysulottuvuuksia. Olen ensimmäiseltä ammatiltani muusikko, instrumenttini on harppu.

Teen aiheistani usein sekä soivaa että visuaalista materiaalia, ja pyrin sulauttamaan ne moniaistiseksi kokonaisuudeksi. Mahdollisuuksien mukaan, koronatilanteesta riippuen näyttelyssä kuullaan myös konsertti. Esillä olevien teosten musiikkia sisältävä sooloalbumi ”Otilia” (Alba Records) julkaistiin marraskuussa. Levyä on myynnissä Laterna Magicassa näyttelyn ajan.

Laura Hynninen on porvoolainen muusikko ja kuvataiteilija. Hynnisen sooloprojektit ovat poikkitaiteellisia kokonaisuuksia, joissa hän yhdistää kuvataidettaan maalausten tai tilataiteen muodossa musiikkiinsa harpulle, ihmisäänelle ja elektroniikalle.

Kuvataiteilijaksi Hynninen on valmistunut Helsingissä toimivasta Taidekoulu Alfasta. Monimuoto-opintojen lisäksi hän on opiskellut vanhojen mestareiden tekniikkaa sekä art nouveauta. Soolo- ja yhteisnäyttelyiden lisäksi työn alla on usein muotokuvia ja tilausteoksia.

Harpunsoiton A-tutkinnon Hynninen suoritti Sibelius-Akatemiassa v.1999. Sen jälkeen hänellä on ollut hallussaan Suomen kaikkiaan seitsemästä vakituisesta harpistin toimesta kaksi arvostetuinta; Kansallisoopperan orkesterin harpun äänenjohtajan (v.2000-2012) ja Radion Sinfoniaorkesterin äänenjohtajan (2013-2015) toimet. Hynninen tunnetaan monipuolisesta työskentelystä eri tyylisissä kokoonpanoissa. Häntä on kuultu solistina ja kamarimuusikkona eri puolilla Eurooppaa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Hynninen on ollut useiden suomalaisten orkestereiden, mm. Avanti!n, Tapiola Sinfoniettan ja Radion Sinfoniaorkesterin solistina. Hän on esiintynyt lukemattomilla festivaaleilla, tehnyt levytyksiä, radionauhoja, sovituksia ja äänityksiä myös kirkkomusiikin, popin, rockin, heavy metalin, jazzin ja nykymusiikin kentillä.

www.laurahynninen.fi

Teoskuva yllä Laura Hynninen: Henkien saari, 100x100cm, öljyväri ja pintti (lasimurska) pleksille, 2021

Laura Hynninen: Uni on ohut, 100x100cm, akryyli- ja öljyväri pleksille, 2020