Tiina Eräpuu

Verhot auki — piirroksia, grafiikkaa ja taiteilijakirjoja

4
.
10
.–
21.10.2023
Kirjagalleria

Lähtökohtana tälle näyttelylle on ollut aiemmin käsittelemäni koti-teeman laajentaminen ympäristöön. Kasvit, puut ja kivet ovat aina kulkeneet kuvastossani mukana. Minulla on piirtämisen ilo sekä halu olla yhteydessä ympäröivään luontoon havaintojen ja mielikuvien kautta. Muistot toimivat luonnoksina ja työkaluina kuvatessani elämäni kasveja – ja ihmisiä joihin ne liitän. Piirros kantaa muistoja. Amurin raparperit ja keisarinkruunut, Tuuloksen kuuset, unikot ja omenapuut, äidin saniaiset ja krassit. Kotoisat kasvit kulkevat lapsuuden puutaloalueelta maalaismaisemaan, kaupunkiin ja parvekkeelleni.

Matka on ollut pitkä ja elinympäristöjä on muokattu, jopa tuhottu. Käsitys maailmasta, kodista ja itsestäkin muuttuu matkan varrella. Tärkeät hetket menneisyydestä ovat mukanani ajan liikkeessä, vaikkakin muuntuvin sävyin. Ajatusluonnoksesta on vain kynän varren mitta paperille. Jälki voi olla samanaikaisesti hento ja raskas. Sisällöllisen teeman lisäksi olen pohtinut lyijykynän ilmaisuvoimaa. Yksinkertainenkin viiva on kiinnostava. Luonnos saattaa riittää.

Tiina Eräpuu (s.1951) on helsinkiläinen graafikko ja kuvittaja, jolle grafiikan menetelmät,niiden yhdistelmät sekä kolmiulotteisen kirjamuodon mahdollisuudet ovat jo pitkään olleet keskeisiä ilmaisuvälineitä. Toisinaan ne yhdessä päätyvät taiteilijakirjoiksi. Materiaalit, niiden työstö ja samojen kuva-aiheiden variointi eri toteutustavoilla näkyvät rinnakkain näyttelykokonaisuudessa.

Kuvien teostiedot:

Yllä: Luonnoskirja, 2023 (yksityiskohta), lyijykynäpiirroksia haitarikirjana, koko n. 18 x 110  cm avattuna

Tiina Eräpuu CV

Tiina Eräpuu: Portti puutarhaan, 2023 (yksityiskohta) etsaus, monotypia, carborundum, ristipisto 110 x 85 cm