Janne Hernes

Vihreän ja harmaan maisema – Valokuvia Länsi-Irlannista

11
.
9
.–
28.9.2024
Tiili- ja kellarigalleria

Näyttelyn avajaiset tiistaina 10. syyskuuta klo 17 – 19. Tilaisuus on avoin kaikille!

Vihreän ja harmaan maisema on valokuvateos Länsi-Irlannin maisemasta ja sen ihmisistä. Sarjan kuvat on otettu Galwayn, Mayon, Sligon, Donegalin ja Claren kreivikuntien rannikkoalueilla ja kaupungeissa vuosina 2022 - 2024. Näyttelysarja koostuu taiteilijan taidepaperille tulostamista mustavalkokuvista.

Länsi-Irlannin rannikko on kauttaaltaan ihmistoiminnan muokkaamaa kulttuurimaisemaa. Metsiä ja soita on raivattu pelloiksi, laidunmaiksi ja turvetuotantoon. Tiet, ojat ja voimalinjat puhkovat karua ja tuulenpieksämää maisemaa. Maata on muokattu ja otettu haltuun.

Perustavanlaatuisesta muutoksesta huolimatta maisema on säilyttänyt villin luonteensa. Luonnonvoimat hallitsevat. Kaupungit ja rakennukset kohtaavat atlanttisten elementtien voiman – myrskytuulen, kosteuden ja merisuolan. Talvimyrskyt ja tulvavuokset syövyttävät aallonmurtajien ja satamalaitureiden betonin. Orjantappurat ja köynnökset peittävät kivimuurien labyrintit ja autiotalot.

Ihminen jättää jälkensä maisemaan. Vastavuoroisesti maisema jättää jälkensä rannikon asukkaisiin. Valokuva pysäyttää, tallentaa ja tuo esille muutoksen maisemassa.

Vihreän ja harmaan maisema dokumentoi paitsi ihmisen maisemaan jättämiä näkyviä jälkiä, myös sitä, mikä jää näkymättömäksi: maiseman antamaa tunnetta, kiinnittymistä ja merkityksellisyyden kokemusta.

Janne Hernes on Irlannin länsirannikolla asuva suomalainen valokuvaaja ja taiteilija. Hänen työtään ohjaa subjektiivisen dokumentarismin perinne, jossa korostuu kuvaajan henkilökohtainen näkemys ja dokumenttikuvan eettisten periaatteiden kunnioittaminen. Hernes työskentelee itsenäisenä valokuvaajana.

Finnfoto ry tukee näyttelyä, mistä kiitokset!

Valokuvaajan verkkosivut: https://www.jannehernes.com

Kuva yllä: Eamon sukeltaa talviseen valtamereen. Galway, Irlanti, 2022.

Janne Hernes: Rubin ja Milo veneiden hautausmaalla. Galway, Irlanti, 2023
Janne Hernes: Zorro uhmaa myrskyä. Mayo, Irlanti, 2022.