Taiteilijatapaaminen

Arvo Iho kertoo Stalker-näyttelystään

La 30.11. klo 14

Taiteilijatapaamisessa elokuvantekijä, valokuvaaja Arvo Iho kertoo näyttelystään "Tarkovskin Stalkerin kuvaukset Eestissä 1977-78." Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Arvo Iho (s.1949) on virolainen elokuvaohjaaja ja valokuvaaja. Iho opiskeli Neuvostoliiton valtiollisessa elokuvakoulussa (VGIK) ja on toiminut kuvaajana, lavastajana ja ohjaajana useissa tuotannoissa ja opettaa nykyisin elokuvausta Tallinnan yliopistossa. Vuosina 1977-1978 hän työskenteli venäläisen elokuvaohjaaja Andrei Tarkovskin avustajana Stalker-elokuvan kuvauksissa. Science fiction -elokuva Stalker perustuu Arkadi & Boris Strugatskin samannimiseen romaaniin ja he laativat myös elokuvan käsikirjoituksen. Kuvauspaikkana toimi Tallinnan ulkopuolella sijaitseva Linnamäen entinen voimalaitosalue. 

Laterna Magicaan rakentuva näyttely koostuu Arvo Ihon kolmestakymmenestä kuvauspaikalla ottamasta mustavalkoisesta valokuvasta. Elokuva valmistui vuonna 1979 ja nauttii yhä suurta kulttisuosioita.

Elokuvateatteri Orion näyttää Stalkerin näytöksessään 30.11. klo 18 ja elokuva on nähtävillä myös osana Ylen elokuvafestivaalia joulukuun alussa.

Näyttely on esillä galleria Laterna Magicassa 7.12. asti. Huomaathan, että Laterna on suljettu itsenäisyyspäivänä 6.12.